Heuvelbed aanleggen – met praktische instructies

Een heuvelbed is ideaal om al vroeg in het tuinseizoen groenten te planten. Ontdek hoe je je eigen heuvelbed aanlegt!

Overzicht: hoe je een heuvelbed aanlegt

  • Een heuvelbed bestaat uit meerdere lagen organisch materiaal
  • Je kan er snoei- en plantenresten voor hergebruiken
  • Het beste moment om aan te leggen is in het najaar, het beste moment voor het planten is het voorjaar
  • Let op de oost-west-ligging
  • Omranding met stenen en vormgeving als bescherming tegen inkijk mogelijk 

De voordelen van een heuvelbed

Een heuvelbed is een tuinperk waarin meerdere lagen organisch materiaal zoals takken, snoeisel en compost systematisch worden aangevuld – vergelijkbaar met een verhoogd bed. Maar het heeft geheel eigen pluspunten:

Een vrouw met werkhandschoenen snoeit planten op een heuvelbed met een STIHL snoeischaar 

Regelmatig snoeien houdt het heuvelbed verzorgd.

De heuvelvorm met zijn schuin aflopende zijkanten vergroot het teeltoppervlak zonder meer ruimte in de tuin in beslag te nemen. Daardoor past het perk ook harmonieus in een kleine tuin.

Afgedankt tuinafval, zoals snoei- en plantenresten, kan bovendien zinvol worden hergebruikt in het perk. Dat maakt natuurgetrouw, duurzaam tuinieren mogelijk.

Door de afbraak van organisch materiaal komt warmte vrij, wat vooral in regio's met lange winters een duidelijk voordeel biedt: het groenteseizoen kan al 2 tot 3 weken eerder beginnen dan in het open land.  

Voorbereiding voor het heuvelbed

Voordat je een heuvelbed aanlegt, moet je aan een paar dingen denken – vooral het juiste moment, de ligging en de grootte moeten bekend zijn. Zorg er ook voor dat je de juiste materialen, gereedschappen en beschermingsmiddelen klaarlegt, zodat je probleemloos aan de slag kan

Drone-opname van materialen en gereedschappen voor het heuvelbed
Alles ligt klaar voor de bouw van het heuvelbed.

Het beste moment voor het aanleggen

Het beste jaargetijde om een heuvelbed aan te leggen is de herfst. Zo kan de gelaagde opbouw tot aan de aanplant in maart of april goed inklinken. Je kan echter ook direct in het voorjaar bouwen.

Ligging

Als je een heuvelbed aanlegt, moet je op een noord-zuidrichting letten, zodat alle kanten voldoende licht krijgen. Let erop dat het perk minstens 5 tot 6 uur per dag zon krijgt.

Grootte

Het perk moet ongeveer 150 centimeter breed, 3 tot 4 meter lang en 1 meter hoog zijn, zodat de planten er voldoende ruimte op hebben. 

Opbouw: Heuvelbed aanleggen

Net als bij het vullen van een verhoogd bed moet je ook hier rekening houden met verschillende lagen. We leggen je stap voor stap uit hoe je het heuvelbed kan opbouwen:

Hulpjes bij het bouwen van een heuvelbed

Heuvelbed: besproeiing

Al direct nadat je je heuvelbed hebt aangelegd, moet je zorgen voor voldoende besproeiing, om met name de losse bovenste grondlaag niet te laten uitdrogen. 

Een vrouw besproeit een heuvelbed met een tuinslang

Vorm op de top van het perk een enkele centimeter diepe goot, zodat je planten al het regen- en water kunnen opnemen dat ze nodig hebben. 

Een handbrede diepe goot ernaast die je met de hand uitgraaft, voorkomt bovendien dat het water ongebruikt wegloopt.

Om de wortels voldoende vocht te geven, is een parelslangetje geschikt, dat met zijn fijne poriën een zachte en gelijkmatige besproeiing mogelijk maakt.

Vruchtvolgorde: heuvelbed beplanten

Een dag na het aanleggen van je heuvelbed kan je het al beplanten. Hiervoor kan je plantgaten uitgraven en jonge plantjes zetten of met een handschep horizontaal ten opzichte van de helling groeven trekken waarin je zaden zaait.

De rijen waarin je plant of zaait, moeten altijd horizontaal ten opzichte van het perk worden aangelegd. Zo voorkom je dat het gietwater langs een rij naar beneden wegloopt.

Planten die veel water nodig hebben, kan je het beste onderaan planten. Op de heuveltop gedijen tomaten, aubergines en paprika's daarentegen het best.

Close-up van iemand die jonge planten in een heuvelbed zet
Nu ga je aan de slag met het begroeien van het perk.

Tussen groentesoorten die een grote plantafstand hebben, zoals koolgewassen, kan je radijsjes, kropsla of spinazie zaaien om de perken optimaal te benutten. Totdat de koolplanten groot zijn, zijn ook de tussengewassen rijp voor de oogst.

Als je een perk wil beplanten met groenten, is het van belang wanneer je welke soorten teelt. Hier hebben we voor jou op een rijtje gezet welke vruchtvolgorde je bij het heuvelbed kan aanhouden:

  • In de eerste twee jaar zijn planten geschikt met een bijzonder hoge behoefte aan voedingsstoffen die veel stikstof opnemen. Denk hierbij aan kool, maïs, pompoen, courgette, selderij, komkommer en tomaten.
  • Vanaf het tweede jaar kan je planten met een gemiddelde behoefte aan voedingsstoffen kweken, zoals wortelen en uien.
  • Vanaf het derde jaar kunnen planten worden geplant die weinig voedingsstoffen nodig hebben – wat zinvol is omdat het voedingsstoffengehalte in het heuvelbed elk jaar afneemt. Tot de planten die weinig voedingsstoffen nodig hebben, behoren veldsla, rucola, knoflook, sperziebonen en erwten.

STIHL tip

Niet alleen groenten, maar ook bloemen zoals afrikaantjes zijn geschikt voor een heuvelbed. Ze zien er niet alleen fraai uit en hebben eetbare bloemen, maar verdrijven ook schadelijke draadwormen.

Beplant verhoogd bed van houten planken om zelf te bouwen staat in de tuin voor een huis

Verhoogd bed beplanten – zo doe je dat

In onze gids lees je dat je net als bij een heuvelperk ook een verhoogd bed kan beplanten – met een vruchtvolgorde die ervoor zorgt dat alle planten voldoende voedingsstoffen krijgen. 

In ons artikel lees je met welke lagen je je verhoogde bed vult en waar je op moet letten bij het beplanten.

Heuvelbed aanleggen: Permacultuur

Permacultuur is een teeltmethode die erop gericht is bruikbare, zelfverzorgende ecosystemen te creëren. Een heuvelbed aanleggen en beplanten als permacultuur werkt door oud tuinafval verder te gebruiken als voedingsbodem en zo een nieuw nut te geven. 

Je hoeft geen extra meststof te gebruiken, omdat de compost en eventueel stalmest al voldoende voedingsstoffen leveren. 

Beplant heuvelbed
Verschillende soorten groenten zijn geschikt voor het perk.

Omranding en gebruik: ideeën

Wil je je eigen perk, bijvoorbeeld een heuvelbed met omranding, individueel vormgeven en op de lange termijn onderhouden, dan hebben we een paar tips en ideeën: 

  • Heuvelbed met stenen: voor een rustieke en aantrekkelijke omranding zijn bijvoorbeeld grote natuurstenen of oude bakstenen geschikt.
  • Heuvelbed als bescherming tegen inkijk: door je perk te beplanten met hooggroeiende grassen als bescherming tegen inkijk, houd je nieuwsgierige blikken buiten de tuin.
  • Heuvelbed afdekken: als je je tuin winterklaar maakt, moet je het perk met een dekzeil bedekken, zodat de waardevolle voedingsstoffen in de grond niet worden uitgewassen bij sneeuw of aanhoudende regen.

Nog meer voor tuinliefhebbers