Tuinafval correct afvoeren

Of het nu over vallende bladeren in de herfst gaat of snoeisel van je bomen en haag: als tuinliefhebber moet je je tuinafval op de één of andere manier afvoeren. Hier vind je alle informatie.

Tuinafval is niet zomaar tuinafval en afvoeren is niet gewoon maar afvoeren.

Tuinafval is even divers als de mogelijkheden om het af te voeren. Om op de zaken vooruit te lopen: groenafval wordt puur juridisch als afval beschouwd. Daarom mag het niet in het bos of op weiden afgevoerd worden. Het is ook niet altijd aanbevolen om tuinafval in je eigen tuin te verwerken. Vraag je je nu af waar je tuinafval dan wel naartoe kan brengen? Geen nood: we hebben een overzicht gemaakt waarin je gemakkelijk kan  vinden hoe je je tuinafval zonder problemen kan  kwijtraken.

Waar kan  je tuinafval naartoe brengen?

Tuinafval kan  je bij het compost doen of naar een verzamelplaats voor groenafval brengen. Laat het in geen geval achter in het bos of op een weide.

Alt-Text: Man met gehoorbescherming hakselt vóór het composteren takken met een STIHL GHE 140 elektrische hakselaar

Composteren in je eigen tuin

Als je snoeisel bij het compost doet, wordt het humus: de ideale meststof voor gezonde en sterke planten. Zo bespaar je geld en verwerk je je tuinafval onmiddellijk. In dit artikel kom je te weten welke soort snoeisel prima geschikt is om te composteren.
Meer over correct composteren
Vrouw ruimt bladeren op met een tuinafvalzak en een STIHL BGA 56 bladblazer

Bladeren opruimen

Het mooiste van de herfst: de tuin ligt vol kleurrijke bladeren. Het minder mooie aspect van de herfst: de tuin ligt vol kleurrijke bladeren. Wat er eerst nog heel mooi uitziet, verandert al snel in vochtig tuinafval dat weg moet.
Meer over het afvoeren van bladeren
Man met STIHL benzinehakselaar naast bomen en struiken voor een huis

Hakselen: efficiënt werken in de tuin

Als je de haag gesnoeid hebt, ligt er soms zoveel snoeisel op de grond dat het wel lijkt alsof je volledige struiken moet afvoeren. Hoog tijd om de hakselaar in te schakelen. Tuinafval met takken en twijgen kan je namelijk het best afvoeren en verwerken als je het eerst verhakseld hebt.
Meer over correct hakselen
Vrouw dekt een zelfgemaakte compostbak af in een tuin

Zelf een compostbak maken

Een compostbak mag in geen enkele tuin ontbreken en brengt veel voordelen met zich mee, bijvoorbeeld extreem voedselrijke humus. Je kan natuurlijk een compostbak kopen - of, met een beetje handigheid, zelf een houten model bouwen.
Maak zelf een compostbak
Een terras met tegels en een zelfgebouwde houten wormenkist, omgeven door potplanten

Bouw je eigen wormenkist of wormenbak

Met een zelfgebouwde wormenkist composteer je keukenafval duurzaam en ruimtebesparend – en win je waardevolle meststoffen.
Bouw je eigen wormenkist

Groenafval afvoeren in de juiste afvalzak

In sommige gemeenten kan je tuinafval laten afvoeren in speciale zakken voor groenafval. Informeer je bij de gemeente en volg steeds de plaatselijke wetgeving.

Compostbak van hout in de tuin, daarnaast een zak bladeren

Afvoeren van groenafval in een container

In andere gemeenten wordt er gewerkt met groencontainers. Ze zijn te vinden in verschillende formaten. Het praktische aan deze afvoermethode: de container wordt opgehaald en de inhoud wordt naar de industriële compostering gebracht. Volg ook hier steeds de plaatselijke wetgeving.

Groenafval afvoeren naar een sorteerpunt

Als je geen mogelijkheid hebt om te composteren: je kan  struiken, boomsnoeisel, maaiafval, en ander groenafval binnenbrengen bij inleverplaatsen voor groenafval. Je vindt er zeker één in de buurt waar je terecht kan  met je tuinafval.

Snoeisel verbranden

Een brandstapel maken van je tuinafval: dat klinkt aantrekkelijk maar is niet toegelaten. Dit is sterk vervuilend en onveilig. Gebruik daarom één van de andere methoden die hier worden voorgesteld.

Gevallen fruit afvoeren

Behalve het afvoeren van het klassieke tuinafval zoals gras en snoeisel moet in veel tuinen ook fruit  afgevoerd worden: fruit dat van de bomen is gevallen. Dat fruit moet je oprapen en afvoeren voor het te lang op het gras ligt en begint te rotten. Gevallen fruit kan je zowel in de biocontainer kwijt als in kleine hoeveelheden op de composthoop.

Je tuinafval afvoeren, een samenvatting:

  • Je mag tuinafval niet in het bos of op een weide dumpen.
  • Er zijn veel verschillende manieren om tuinafval wettelijk en gemakkelijk af te voeren.
  • Tuinafval verbranden is geen geschikte manier om af te voeren. Dit is niet milieuvriendelijk en ook niet maatschappelijk verantwoord

Meer voor tuinliefhebbers