Bouw je eigen wormenkist of wormenbak

Met een zelfgebouwde wormenkist composteer je keukenafval duurzaam en ruimtebesparend – en win je waardevolle meststoffen.

Wat is een wormenkist?

Een zelfgebouwde wormenbak biedt de mogelijkheid om keukenafval milieuvriendelijk te composteren en is een echte verrijking voor de diervriendelijke tuin. Omdat een wormenkist ook geschikt is voor het balkon, de hal of de kelder, is hij ook geschikt voor mensen zonder eigen tuin.

Een man opent het deksel van de wormenkist en begint te vullen

De wormenkist wordt voor het vullen geopend.

De opbouw van onze zelf te bouwen wormenkist gebeurt volgens het driekamerprincipe. De bovenste kamer wordt gevuld met fijngesneden fruit- en groenteresten en de compostwormen. De wormen eten zich door de keukenresten heen en produceren compost. Deze compost valt door het konijnengaas dat de bovenste kamer van de middelste kamer scheidt. 

De compost verzamelt zich in de middelste kamer. De middelste kamer heeft als bodem fijnmazig gaas, dus een licht, rasterachtig weefsel. Zo wordt de compost opgevangen, terwijl er vloeistof in de onderste kamer kan druppelen, waarin een kunststof schaal staat. 

Instructies downloaden en meenemen

Hieronder kan je een handige PDF-handleiding voor de wormenkist downloaden – natuurlijk met de volledige lijst met materialen en gereedschappen.

Voorbereiding: bouw je eigen wormenkist

Als je zelf een wormenkist wil bouwen, heb je de juiste materialen, het juiste gereedschap en de juiste beschermingsmiddelen nodig. Wij leggen uit wat je nodig hebt.

Drone-opname van het materiaal en gereedschap dat nodig is om een wormenkist te bouwen
Voordat je met de bouw van de wormenkist aan de slag gaat, leg je alles klaar.

Wormenkist: instructies

Wil je zelf een praktische wormenkist bouwen en heb je al alle materialen en gereedschappen bij de hand? Dan heb je alleen nog de volgende instructies nodig om aan de slag te gaan.

Meer in detail: vullen van de bovenste kamer

In onze fotogalerij laten we je nog eens zien hoe je de bovenste kamer van de wormenkist kan vullen.

Na het bouwen: gebruikstips 

Als je zelf een wormenkist bouwt, oogst je de zogenaamde wormthee om te bemesten. We geven je tips over hoe het werkt.

Wormthee verdunnen

Na drie tot zes maanden is de wormencompost in de middelste kamer van je wormenkist klaar als je regelmatig voor voer zorgt. In de onderste kamer bevindt zich nu de wormthee, die in de verhouding 1:10 met water verdund een biologische vloeibare meststof oplevert.

Planten bemesten

Met wormthee kan je je planten water geven en je tuin bemesten met wormcompost. De wormencompost kan twee tot drie keer per jaar worden geoogst. Hij is ook goed te mengen met gewone aarde en te gebruiken bij het ompotten.

Handig voor je zelfgemaakte wormenkist

Wormenkist vullen: wat mag erin? 

Als je een wormenkist zelf wil bouwen en met succes wil gebruiken, is het belangrijk dat je hem goed vult. De volgende tabel kan als richtlijn voor de voerlijst voor de wormenkist dienen. 


Geschikt voor de wormenkist

Niet geschikt voor de wormenkist
Fruitresten, fijngesnedenZuivelproducten
Groenteresten, fijngesnedenCitrusvruchten
Bladeren (bijv. theebladeren)Vlees/botten
Eierschaaltjes, fijngestamptGraanproducten (bijv. brood)
KrantenpapierUi
KartonGlanzend papier

Een man voert de wormen in de wormenkist met fijngesneden groenteresten
Groenteresten zijn geschikt als voer.

De juiste wormen vinden

Voor een wormencompostbak zijn sommige wormensoorten bijzonder geschikt. Je kan je wormen kopen op internet, in een dierenwinkel of in een winkel voor vissersbenodigdheden. Let er beslist op dat je een leverancier kiest die correct verzendt bij de juiste temperaturen. Als je zelf een wormenkist maakt, zijn de volgende wormensoorten geschikt:

Wormen in de grond
De keuze van de juiste wormensoort is cruciaal.

Wormenkist in de winter opslaan

Compostwormen voelen zich het prettigst tussen 15 en 25 graden Celsius – temperaturen die in de winter buiten nauwelijks te bereiken zijn. Daarom moet je je zelfgemaakte wormenkist op tijd in de hal, de serre, de keuken of in een verwarmde kelder plaatsen om je wormen te beschermen tegen de vorst. Maak je geen zorgen, met een goed onderhouden wormencompostbak hoef je ook binnenshuis geen nare geurtjes verwachten. 

Overigens is niet alleen kou schadelijk voor de wormen, maar ook direct zonlicht. Zorg daarom altijd dat je wormen op een goed beschutte locatie staan.

Belangrijke vragen en antwoorden

Nog meer voor tuinliefhebbers