Tomaten kweken en planten

Ontdek hier hoe je met succes je eigen tomaten kweekt en wat belangrijk is bij het planten, verzorgen en oogsten.

Overzicht: tomaten kweken

  • Kies een zonnige, winddichte en overdekte locatie 
  • De grond moet voedzaam, humusrijk en los zijn
  • Vanaf midden maart kun je de zaden op de vensterbank zetten
  • Tomaten kunnen ook midden mei als kant-en-klare jonge planten worden uitgeplant
  • Verwijder altijd regelmatig overtollige zijscheuten

Eigen tomaten kweken 

Het kweken van je eigen tomaten is niet alleen het oogsten van volrijpe vruchten. Je moet in tegenstelling tot gekochte tomaten ook bepalen waarmee je je planten bemest: je weet dus wat je eet. Daarbij heb je de kans om tomatenrassen te planten die je niet in de winkel of op de wekelijkse markt vindt. 

Iemand giet tomatenzaad uit een zakje in zijn hand

Het kiezen van een tomatensoort is een weloverwogen beslissing.

Geschikte tomatensoorten kiezen

De keuze aan tomatensoorten is enorm: van de kleine, rode cocktailtomaten en gele, groene, paarse variëteiten in de meest uiteenlopende vormen tot vruchten ter grootte van een pompoen.

Als je in je eigen tuin tomaten kweekt, moet je bij het kiezen van de soort niet alleen rekening houden met het uiterlijk en de smaak van de vruchten, maar ook met de groeivorm van de tomatenplanten en hun locatie. Afhankelijk van waar je tomaten kweekt – overdekt of onbeschermd in de tuin, op het balkon of in de kas – zijn bepaalde soorten meer geschikt dan andere.

Sterk groeiende onbepaalde tomaten die moeten worden vastgebonden, plant je eerder in de open lucht of in een kas. In een pot op een balkon of terras gedijen compact groeiende bepaalde tomaten tot een hoogte van 100 cm en kleine cocktail- en kerstomaten het beste. Probeer bijvoorbeeld 'Utenok' of 'Tumbling Tom Red'.

Voor het kweken van tomaten in de open lucht zonder afdak heb je robuuste variëteiten nodig zoals 'Philovita' en 'Fantasio'. Deze zijn bijzonder goed bestand tegen ziekten en ongedierte en kunnen ook koelere zomers verdragen.

Zeer veel variëteiten gedijen op een overdekte plaats die bescherming biedt. Hier kan je ook oude en zaadvaste tomaten kweken die meestal een dunnere schil hebben. Onder andere 'Moneymaker', 'Saint Pierre' of 'Gele peer'. 

Als je tomaten in een kas plant, kan je ook gevoeligere en bijzonder warmtebehoevende tomatenrassen zoals 'snoeptomaten' of 'ananastomaten' kweken.

Tomatenkas in een tuin met gazon en bomen

De juiste locatie is essentieel voor tomaten.

De juiste locatie voor het kweken van tomaten 

Om ervoor te zorgen dat je tomaten gezonde en heerlijke vruchten produceren, hebben ze warmte en veel licht nodig, maar vooral een afdak. Als er regen of water uit een gieter op de bladeren terechtkomt, ontstaat namelijk de beruchte bacterieverwelking en bruinrot. Het is ook nuttig om de tomatenplanten ergens te plaatsen waar ze zijn beschermd tegen sterke wind, maar toch lucht krijgen, zodat vochtige bladeren snel kunnen drogen. 

Daarom plant je tomaten het beste dicht bij de muur onder een dakrand, in de tuin onder een zelfgemaakte folie-overkapping of idealiter aan de zijkanten van een open tomatenkas of goed geventileerde kas.

Welke aarde is geschikt voor tomaten? 

Tomaten plant je het beste in een voedingsrijke, humusrijke en lichtdoorlatende bodem die vochtophoping en wortelrot op de planten voorkomt. Voordat je de jonge tomatenplanten uitplant, bereid je de grond voor met compost of kant-en-klare potgrond voor groenten. Als je met succes tomaten wilt kweken, vergeet dan niet om de grond regelmatig te bemesten. Tomaten zijn grote eters die veel voedingsstoffen nodig hebben tot ze rijp zijn voor de oogst. 

Voor het uitzaaien van tomatenzaad in het voorjaar is magere potgrond beter, zodat de wortels van de zaailingen op zoek gaan naar voedingsstoffen om snel te groeien.

Tomaten planten: zo lukt het 

Als je zelf tomaten wilt kweken, zijn er twee opties: ofwel koop je voorgezaaide jonge plantjes in een tuincentrum ofwel kies je voor tomatenzaad. Let op zaadvaste variëteiten, zodat je in de zomer weer tomatenzaad uit de vruchten kan halen en je favoriete soort volgend jaar weer kan uitzaaien. 

Tomatenplanten verzorgen: bemesten, water geven en meer 

Correct water geven en bemesten is essentieel bij het kweken van tomaten. Maar het is ook belangrijk om zijscheuten van tomatenplanten te verwijderen (dieven).

Tomaten oogsten: wanneer en hoe?

In de kas is het al vanaf half juni zover. Tomaten buiten kan je vier weken later oogsten: tijd om de tomaten te oogsten! Druk voorzichtig op de tomaten om te controleren of ze rijp zijn: als ze lichtjes meegeven, zijn ze klaar voor de oogst. De druktest is beter dan uitgaan van de kleur, omdat niet alle tomaten dieprood worden.

Je kan je tomaten voorzichtig plukken aan het verdikte stukje boven de steel van de vrucht. Op deze plek kan je de vrucht moeiteloos afbreken als deze al voldoende rijp is.

STIHL tip

Eerst rijpen de tomaten die zich het dichtst bij de stam bevinden.

Een vrouw met een schaal in haar hand oogst zelfgekweekte tomaten

Je mag alleen vruchten oogsten die echt rijp zijn.

Je kan de tomaat op diezelfde plek (bij trostomaten de hele tros) ook afknippen met een snoeischaar. Oogst volrijpe vruchten altijd met kelkblad en steel, dan blijven ze langer houdbaar.

Aan het einde van het oogstseizoen in de herfst kunnen sommige vruchten van de tomatenplant niet meer volledig rijp worden. Je kan de onrijpe vruchten alsnog oogsten en ze in krantenpapier wikkelen of in een papieren zakje in huis laten rijpen. Onrijpe groene tomaten mag je niet eten (behalve uiteraard tomaten die van nature groen zijn). Ze bevatten dan nog heel veel solanine, een giftige chemische verbinding die tijdens het rijpen afneemt. 

Nog meer voor tuinliefhebbers