Een beschadigd gazon herstellen en tot leven brengen
Ziet het gazon er niet piekfijn uit? Dat kan je oplossen! Ontdek hoe je beschadigde plekken gras herstelt en onderzoekt.
04.12.2024
Waarom is mijn gazon beschadigd?
Verkleurd gras, kale plekken en onverklaarbare gaten in de grond zijn niet alleen een bron van ergernis voor tuinbezitters, maar ook een indicatie van iets om rekening mee te houden: een tekort of een ongewenste gast. Net als alle planten is gras kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Dat kan zich uiten in zichtbare veranderingen die je stap-voor-stap moet repareren. Gelukkig is het in veel gevallen heel eenvoudig om je gazon te herstellen en weer nieuw leven in te blazen.
We raden je aan om meteen te handelen als het gaat om herstel van het gazon. Het is immers niet alleen een kwestie van een mooi uiterlijk: onbehandelde plekken en gaten zijn zwakke plekken in jouw gazon waar onkruid graag van profiteert. Gezien de kans dat dit gebeurt, dreigt er een veel grotere klus waarbij de reparatie waarschijnlijk veel langer zal duren.
Voordat je jouw gazon daadwerkelijk kan herstellen, moet je de oorzaak en omvang van de schade vaststellen. Zijn er grote zones aangetast of hoef je alleen maar kleine plekkente repareren? Heb je het gazon goed verzorgd? Of is de schade veroorzaakt door dieren, ziekten of verzameld water? Hoe beter je dat onderzoekt, des te makkelijker het is om een goede oplossing voor de lange termijn te vinden.
Herstellen van kale plekken in het gazon
Merk je kale plekken op die je moet repareren? Ze kunnen verschillende oorzaken hebben:
- Dode of beschadigde plekken en afdrukken veroorzaakt door tuinmeubelen, trampolines, zwembaden of plantenbakken. Dat probleem zie je vaak in de zomer, wanneer gazons veel worden gebruikt om op te spelen of te barbecueën.
- Tekorten van de bodem
- Onvoldoende of juist te veel onderhoud
- Ongelijkmatige verdeling van het zaad tijdens het zaaien
Kale plekken opnieuw inzaaien
Over het algemeen kan je een gazon met kale plekken heel eenvoudig repareren: zaai gewoon nieuw gras op de betreffende punten. De beste tijd hiervoor is april of september, wanneer de grond niet wordt blootgesteld aan vorst of grote hitte. De bodemtemperatuur moet iets boven de 10° Celsius liggen om een gelijkmatige kieming te garanderen.
Het beste is om hetzelfde zaadmengsel te gebruiken als het oorspronkelijk gebruikte gras voor het gazon. Als je dit niet meer in huis hebt, kies dan een vergelijkbare soort die qua kleur past bij de rest van de grasmat.
Stap 1: het gras maaien
Maai het overige gras zo kort mogelijk. In onze gids lees je wat de juiste manier is om jouw gazon te maaien.
Stap 2: dode plekken verwijderen
Maak het oppervlak met behulp van een hark op kleinere punten los en haal onkruid, mos en dood plantaardig materiaal weg. Zo werk je het oppervlak open, waardoor lucht, water en micronutriënten makkelijker in de grond doordringen en het gras voeden terwijl het groeit. Het zorgt er ook voor dat het graszaad later goed in contact komt met de bodem.
Verbeter indien nodig de bodemkwaliteit
Als de aarde te zwaar of te licht is, wordt de groei van het gras belemmerd. Zware klei is vaak erg compact en bevat te veel water. Je kan het verbeteren door er siliciumzand aan toe te voegen. Verticuteer het gazon indien nodig (bijv. bij mat gras) en strooi siliciumzand op de betreffende plekken. Als het regent, wordt het zand in de aarde gespoeld zodat die losser wordt.
Zandgrond kan worden verbeterd door toevoeging van compost of fijn gemalen klei. Als je twijfelt over de omstandigheden in jouw tuin, kan een bodemonderzoek helpen. Dit wordt aangeboden door gespecialiseerde instellingen en laboratoria.
Stap 3: zaad uitstrooien
Nu de grond is voorbereid, kan je doorgaan met het herstel door gelijkmatig graszaad op de beschadigde plekken te strooien. Je kan dit met de hand doen, maar als het om grotere plekken gaat, kan je bij voorkeur ook een spreider gebruiken. Duw het zaad tot slot met een plaat of wals in de grond. Je kan het graszaad ook vóór het zaaien mengen met potgrond, zodat het al in contact is met de aarde bij het uitstrooien. Bedek de geprepareerde bodemoppervlakken met de potgrond en het zaadmengsel en verdeel de grond gelijkmatig met een bezem.
Stap 4: gieten en bemesten
Giet de ingezaaide punten met een zo zacht mogelijke waterstroom (gebruik een sproeikop), zodat je het zaad niet van het aardoppervlak spoelt. Bedek indien nodig de gerepareerde stukken met een dunne laag potgrond of iets dergelijks.
Het enige wat je nu nog hoeft te doen is afwachten en de grond vochtig houden. Loop de komende weken niet over het pas ingezaaide gras.
Gerolde grasmat als alternatieve reparatiemethode
Een snellere manier om kale plekken in het gras te repareren is met gerold gras. Dit is gekweekt gras dat wordt gemaaid en vervolgens wordt opgerold voor levering. Je hoeft de pollen alleen maar op een vlakke ondergrond uit te rollen en vochtig te houden, zodat hij snel letterlijk in jouw tuin kan aarden. Dat is een aantrekkelijk alternatief voor iedereen die het gazon snel weer volledig wil kunnen benutten. Het kost echter duidelijk meer geld dan opnieuw inzaaien.
Kuilen en gaten in het gazon
Gaten in het gazon zijn vaak een indicatie van bezoekende dieren. Misschien graven ze in je tuin op zoek naar voedsel, waardoor jouw mooie, vlakke grasmat wordt vernield en het risico op struikelen toeneemt. Voordat je de gaten vult en het gras herstelt, kan je jouw ongenode gasten identificeren met behulp van een camera of door goed op je tuin te letten.
Dieren die schade aan het gazon kunnen veroorzaken
Elk dier graaft op zijn eigen manier. Egels laten ondiepe, trechtervormige gaten achter, terwijl mollen ondergrondse tunnels maken en hopen aarde achterlaten. Aangeknaagde wortels in kleine, onregelmatige gaten zijn een kenmerk van woelmuizen. Wespen, mieren en regenwormen laten kleine gaatjes achter die geen invloed hebben op het gras – terwijl eekhoorns niet graven maar in de aarde krassen om nootjes te begraven.
Veel wilde dieren willen gewoon overleven in onze tuinen. Bij eenmalige bezoekers, zoals egels en vliegende herten, is het een goed idee om je tuin diervriendelijk te maken en plekjes te creëren waar ze zich terug kunnen trekken. Met behulp van onze gids kan je bijvoorbeeld een knus egelhuisje maken.
Gaten in het gras repareren
Om ondiepe kuiltjes op te vullen, heb je alleen een dunne laag zand nodig, terwijl je diepere gaten kant opvullen met potgrond. Stamp het oppervlak aan met je voeten.
Herstel vervolgens de stukken kale gras door opnieuw te zaaien of er een nieuwe plag op te leggen.
Gazonverzorging: andere problemen en oorzaken
Onkruid, ophoping van water en verschroeid gras zijn allemaal signalen dat jouw gazon extra aandacht nodig heeft. We hebben andere problemen met schade aan het gazon behandeld en hoe je die kan repareren.
Er kunnen veel redenen zijn waarom onkruid zich breed maakt in jouw gazon. Een tekort aan water of voedingsstoffen kan de groei van klaver, paardenbloemen en madeliefjes in jouw gazon bevorderen, omdat ondervoed gras de verspreiding van onkruid niet kan tegengaan. Het gras te kort maaien en minderwaardig graszaad gebruiken kan ook bijdragen aan het probleem.
Oplossing: Je kan onkruid aanpakken door het gras eerst op een hoogte van ongeveer 2 centimeter te maaien en daarna te verticuteren. Voldoende, regelmatige bemesting van je gazon helpt om onkruid voortaan te weren. Hier vind je meer informatie over het correct bemesten van jouw gazon.
Als er plassen op het gras staan, zelfs bij lichte regenval, kan dit te wijten zijn aan een te compacte ondergrond. Wortels, stenen en kleigrond maken het moeilijk om water af te voeren, waardoor er water kan blijven staan en je gras verstikt.
Oplossing: Regelmatig verticuteren en schoffelen verbetert de bodemkwaliteit.
Hitte, direct zonlicht en droog weer zijn slecht nieuws voor je gazon. In de zomer maaien op het heetst van de dag, doet jouw gras geen goed. De net gemaaide sprieten zijn gevoelig en intensief zonlicht zal ze meteen verschroeien. Het gebruik van te veel – of verkeerde – mest kan echter ook leiden tot verbranding die je moet herstellen.
Oplossing: Zorg er bij warm en droog weer voor dat jouw gras voldoende water krijgt, in de vroege ochtend of na zonsondergang. Een goede verzorging van het gras, zoals verticuteren, zal het gazon lucht geven en regelmatige bemesting zorgt ervoor dat het voldoende voedingsstoffen krijgt voor een gezonde groei. Om verschroeid gras en bodem te herstellen, moet je het weghalen en vervangen.
Een constante schaduw verhindert dat jouw gazon voldoende zonlicht krijgt, waardoor het zwak wordt en niet kan groeien. Als een boom voor de schaduw zorgt, houdt de kroon ook een groot deel van de regen tegen waarvan jouw gras afhankelijk is.
Oplossing: Graszaadmengsels voor schaduw zijn ontwikkeld voor zones in de halfschaduw. Ze kunnen ook met veel verzorging worden gebruikt op punten die compleet in de schaduw liggen. Ondanks een gebrek aan licht kunnen deze variëteiten weelderig groen worden. Als het grasveld echter constant in de schaduw ligt, raden we je aan om een geschikte bodembedekking te overwegen die goed tegen de schaduw kan, als alternatief voor gras, zoals asarum of zenegroen.
Goed voor perken, slecht voor het gras: zelfs een licht, mooi bladertapijt op je gazon kan voor schade zorgen als de eerste regen of sneeuw valt. Vochtige bladeren en dennennaalden plakken aan elkaar waardoor een dikke laag ontstaat die lucht voor het gras tegenhoudt en rot veroorzaakt.
Oplossing: Houd je gazon vrij van bladeren. Met een bladblazer klaar je de klus in een mum van tijd.
Samenvatting: een beschadigd gazon herstellen en tot leven brengen
- Bodemconditie, onjuiste verzorging, tuinmeubelen en andere voorwerpen kunnen allemaal kale plekken in jouw gazon veroorzaken
- Je kan gaten in jouw gazon repareren door opnieuw te zaaien
- De beste tijd om een gazon opnieuw in te zaaien is in april of september, wanneer de grond niet wordt blootgesteld aan vorst of hitte.
- Kuilen en gaten in het gazon worden meestal door dieren gemaakt. Je kan een camera gebruiken of de specifieke schade onderzoeken om je ongewenste gast te identificeren
- Onkruid, geel en verschroeid gras zijn indicaties van een verkeerd verzorgd gazon. Je kan schade aan het gazon door schaduw voorkomen door een schaduwbestendige grasvariëteit te kiezen of met een alternatieve bodembedekking
- Laat geen bladeren op jouw gazon liggen, want hierdoor kan gras gaan rotten.