Het gazon bemesten: zo doe je dat
Door het gazon te bemesten geef je het de voedingsstoffen terug die het verliest door het maaien. Wij vertellen je wat van belang is bij het bemesten.
21.04.2023
Waarom moet je een gazon bemesten?
Tijdens het seizoen wordt het gazon gemaaid, er wordt op gepicknickt en gestoeid. Het wordt dus meestal flink belast. Hierdoor verliest het gras bladmassa en daardoor ook voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te gedijen. Wanneer je het gras bemest, geef je het die essentiële voedingsstoffen terug, vooral stikstof (N). Stikstof bevordert de celdeling en dus de vorming van nieuwe plantendelen. Goede gazonmeststof bevat bovendien in een evenwichtige verhouding kalium (K) en fosfor (P): kalium voor weerstand tegen ziekten, fosfor voor een evenwichtige wortelgroei.
Is het noodzakelijk dat ik mijn gazon bemest?
Niet elk gazon hoeft bemest te worden. Als de bodem rijk aan voedingsstoffen is, volstaat regelmatig sproeien. Helaas is dat maar zelden het geval. De basisregel is: als je het gazon zelf hebt aangelegd, moet je het regelmatig de gepaste bemesting geven.
Bodemanalyse voor de juiste meststof
Bij een tekort aan voedingsstoffen heeft het gazon het niet gemakkelijk. De grashalmen groeien nauwelijks en de planten zijn niet meer beschermd tegen ziekten en plagen. Anderzijds maakt een teveel aan voedingsstoffen het gras ziek en kan het een nefaste invloed hebben op de groei. We raden daarom een bodemanalyse aan, zodat je precies weet wat het gazon nodig heeft.
Aan de hand van een bodemstaal onderzoekt men de samenstelling van de bodem waarop het gazon groeit en wordt duidelijk welke voedingsstoffen eventueel ontbreken. Deze analyse kan je laten maken door experts in gespecialiseerde instituten en laboratoria of eventueel zelf via een bodemanalyse kit. Samen met de resultaten over het bodemtype, de aanwezigheid van voedingsstoffen en de pH-waarde krijg je concreet advies over bemesting.
Een nauwkeurige bodemanalyse heeft duidelijke voordelen: je voorkomt onnodige belasting van bodem en grondwater en je weet precies welke voedingsstoffen je gazon nodig heeft.
Bepaal zelf de zuurtegraad van je bodem
De pH van de bodem moet tussen 6 en 7 liggen opdat planten optimaal voedingsstoffen krijgen. Er is geen ingewikkelde bodemanalyse nodig om de pH te bepalen en je kan makkelijk zelf testen of je bodem behoefte heeft aan kalk. Doe-het-zelfzaken en tuincentra verkopen testkits waarmee je snel te weten komt wat de gazonbodem nodig heeft. Is de pH lager dan 5,5? Geef het gazon dan 150 gram koolzure kalk per vierkante meter, en vier weken later 20 tot 30 gram stikstofhoudende meststof per vierkante meter. Laat het gras daarna 10 tot 14 dagen groeien en verticuteer vervolgens de bodem.
Wanneer bemest je het gazon?
Als het gazon geel tot bruin verkleurt is het de hoogste tijd dat het mest krijgt, want dat is een concrete aanwijzing dat er te weinig voedingsstoffen zijn. Gelukkig hoef je het niet zover te laten komen. Door regelmatig het gras te bemesten voorkom je dergelijke tekorten en bevorder je constant de groei.
Zogenaamde indicatorplanten zijn een ander teken dat er te weinig bemesting is. Mos bijvoorbeeld is een indicatorplant voor stikstof. Als er te weinig stikstof in de bodem zit, groeit er snel veel mos in het gazon. In een goed bemest gazon wordt mos verdrongen door krachtig groeiend gras. Correct bemesten is op termijn dus een goede manier om mos te bestrijden.
Hoe vaak bemest je het gras?
Meestal is het voldoende om het gazon twee keer per jaar te bemesten, één keer in het voorjaar en één keer tegen het einde van de zomer. Als je mulcht en het maaisel dus voortdurend door het gazon wordt opgenomen, is één bemesting per jaar voldoende.
Bemest het gazon nadat je het verticuteert. Het gras herstelt zich makkelijker en kale plekken groeien sneller dicht. Blijven er plekken onbegroeid? Daar moet je nazaaien, bijvoorbeeld met zogenaamde gazonpleisters. Dat zijn mengsels van zaden en meststof.
Als je het groene tapijt vaak maait of er regelmatig kinderen op stoeien, moet je het gazon vaker bemesten. Geef het maximaal vier keer per jaar een versterking door het te bemesten.
Bemesten zonder stikstof in de herfst: In de herfst, tussen midden september en midden oktober, bemest je het gazon de laatste keer van het seizoen. Let erop dat deze meststof zo weinig mogelijk stikstof bevat en gebruik een speciale herfstmeststof met een hoog kaliumgehalte. Kaliummeststof zorgt ervoor dat de celwanden van het gras sterker gemaakt worden voor de winter.
Een gazon correct bemesten: de basisprincipes
De juiste meststof voor hobbytuinen
Eén juiste meststof voor alle gazons bestaat niet. We raden je aan om een geschikte langetermijn-meststof voor jouw type gazon te gebruiken. Kies echter nooit landbouwmeststoffen, want die werken slechts op korte termijn en belasten de graswortels.
Welke zijn de belangrijkste werkzame stoffen in de meststof?
Zodra je de geschikte meststof gevonden hebt, kan je aan het werk. Hoe je het gazon correct bemest, hangt vooral af van de vorm van de meststof.
In de meeste langetermijn-meststoffen zitten, ongeacht het seizoen, dezelfde essentiële voedingsstoffen voor een vitale bodem. Toch hebben de weersomstandigheden, het seizoen en de individuele behoeften van de bodem een belangrijke inbreng in de samenstelling van deze werkzame stoffen. Onderstaand overzicht geeft meer uitleg.
Werkzame stof | Beschrijving |
---|---|
Kalium (K) | Verhoogt de weerstand tegen plagen en reguleert de stofwisseling van de planten. |
Fosfor (P) | Versterkt de groei van de wortel en beschermt tegen vorst. |
Magnesium (Mg) | Ondersteunt het gras bij de vorming van chlorofyl voor de fotosynthese. Zorgt voor een weelderig groen tapijt in de tuin. |
Calcium (Ca) | Stabiliseert de celwanden van de grassen en ondersteunt de opname van voedingsstoffen uit de bodem. |
Stikstof (N) | Bevordert de celdeling en de nieuwe vorming van alle plantendelen. Bevordert de groei van het gazon. |
Minerale gazonmeststoffen, granulaten
Dit zijn de meestgebruikte langetermijn-meststoffen. Je koopt ze in de gespecialiseerde handel in de vorm van harde bolletjes of korrels. Verdeel ze gelijkmatig over het gazon door ze met een strooiwagen in nauwkeurige banen te verspreiden.
Op de verpakking staat hoeveel je nodig hebt. Het is belangrijk dat je je aan die instructies houdt, want anders kan het gazon verbranden en de overtollige voedingsstoffen worden weggespoeld met het grondwater.
Organische meststoffen
Het duurt een tijdje voordat organische meststoffen effect hebben, maar ze werken langer en zijn gezonder voor de bodem, het grondwater en de plant. Organische meststoffen bieden echter niet altijd alles wat de plant nodig heeft. Het gehalte aan voedingsstoffen varieert doorheen het jaar.
Vloeibare meststoffen
Vloeibare meststoffen worden minder vaak gebruikt omdat ze moeilijker te verspreiden zijn. Neem in ieder geval de instructies op de verpakking in acht en verdeel de vloeistof met een sproeier over het gazon. Let wel: het effect van vloeibare meststoffen is onmiddellijk zichtbaar, maar de voedingsstoffen zijn zo weer weggespoeld.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
- De bodem moet vorstvrij zijn.
- Breng de meststof niet aan bij rechtstreekse zonneschijn.
- Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
- Vóór het bemesten moet het gras zo’n vijf centimeter hoog staan.
Verticuteer het gazon voordat je het bemest
Verticuteren behoort net als bemesten tot een goede verzorging van het gazon. Bemesten doe je het best nadat je het gazon geverticuteerd hebt. Verticuteren maakt de bodem beter doorlaatbaar en helpt dood plantaardig materiaal of onkruid uit het gazon te verwijderen. Geef het gazon na het verticuteren de benodigde voedingsstoffen die het nodig heeft voor een krachtige groei. Er kan nu meer licht, lucht en water bij de wortels en de voedingsstoffen worden makkelijker opgenomen en verwerkt.
Lucht en licht voor weelderig groen
STIHL verticuteermachine: schoonheidskuur voor het gazon
De benzine- en elektrische verticuteermachines van STIHL zorgen ervoor dat je gazon krijgt wat het nodig heeft: lucht, water en voedingsstoffen voor een dichte groei en een weelderig groene kleur.
Mulchen: een alternatief voor bemesten?
Een krachtig gazon dat dicht groeit en gezond blijft, heeft regelmatig onderhoud nodig. Toch kunnen vooral siergazons en robuuste speelgazons ook zonder bemesten. Mulchmaaien kan namelijk op lange termijn voordeliger en praktischer zijn dan het toedienen van voedingsstoffen. De stikstof in het maaisel wordt snel gemineraliseerd en vormt een waardevolle meststof voor de planten.
Wat is mulchmaaien?
Als je mulcht, wordt het maaisel over het gazon verspreid en niet opgevangen zoals bij conventioneel maaien. Op die manier krijgt de bodem op een praktische en natuurlijke manier de benodigde voedingsstoffen terug. Gebruik om te mulchmaaien een speciale mulchmaaier die het maaisel versnippert en uitspreidt over het gazon. De grashalmen worden door het maaisel niet verstikt, maar alleen luchtig bedekt.
Het gazon mulchen in plaats van bemesten
Mulchmaaien betekent maaien en bemesten in één stap. Het bespaart je niet alleen tijd, maar ook geld. Bovendien hoef je het grasmaaisel niet te verwijderen. Alleen een erg veeleisende bodem of een ziek gazon moet je dan nog extra bemesten. Mogelijk hebben deze bodems speciale mineralen nodig die niet in het maaisel zitten. Algemeen geldt dat de stikstof in het mulchmaaisel zich snel omzet in mineralen en waardevolle meststof vormt voor de planten.
Samenvatting: het gazon bemesten
- Bemest het gazon om het belangrijke voedingsstoffen te geven.
- Laat de bodem onderzoeken door een professional om te weten welke meststof geschikt en nodig is.
- Bemest het gazon een tweetal keer per jaar: in de lente en in de herfst.
- Een sterk belast gazon mag je drie tot vier keer per jaar bemesten.
- Verticuteer de bodem voor een gezonde gazonstructuur.
- Mulchmaaien is een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor bemesten.