Gazononderhoud in de lente

In de lente begint het tuinieren weer – inclusief gazononderhoud. In onze gids lees je wat er nodig is om het gras goed te behandelen in het voorjaar.

Vrouw verzorgt in de lente het gazon en harkt gemaaid gras bijeen in de tuin

Grasonderhoud in het voorjaar: het gazon vrijmaken

Voor tuiniers houdt het voorjaar de belofte in van een nieuw tuinseizoen. Als het warmer wordt, weet je dat het tijd is om je weer te beginnen met het gazononderhoud. Al dat sluimeren in het koude jaargetijde heeft je gazon behoorlijk hongerig gemaakt! Maar voordat je het kan bemesten, moet er eerst opgeruimd worden. Dat betekent harken om alle bladeren en gebroken takjes te verzamelen die zich sinds de laatste keer dat het gazon is gemaaid op het gazon hebben opgehoopt. Hoeveel zorg er in het voorjaar nodig is, hangt ook af van de conditie van het gazon: is er mos en vervilting in je gazon? Bevat het veel dood gras? Als dat het geval is, is het misschien niet genoeg om het gras te maaien voordat het gazon wordt bemest – het kan ook nodig zijn om te verticuteren.

Hoe kan ik mijn gazon er geweldig laten uitzien?

De eerste stap naar een gezond gazon is het maaien als onderdeel van de voorbereiding in het voorjaar. Bladeren en takjes kunnen met een hark worden verwijderd – of om de klus in een mum van tijd te klaren, kan een STIHL bladzuiger hier heel handig zijn. Herstel eventuele schade aan het gazon door koud weer, bemest het gazon en vernieuw kale plekken door ze opnieuw in te zaaien.

Maak de bodem weer gelijkmatig

Zodra je de takjes en bladeren uit de weg hebt geruimd, is de volgende stap het gladmaken van oneffen grond – een eenvoudige taak voor het onderhoud van je gazon in het voorjaar, waarbij je alleen een schop of hark nodig hebt. Werk de grond open op hoger liggende punten en verspreid deze over het gazon. Het gras groeit binnen enkele weken weer door de kale plekken heen of je kan de plekken voor de zekerheid opnieuw inzaaien.

Zorg ervoor dat het gazon goed voorbereid is om het te maaien

De volgende klus in de lente is de grond waar nodig los te maken om het gazon voor te bereiden op het maaien. Het gras moet volledig droog zijn voordat je het maait. Dus als er plassen op bepaalde plekken blijft staan, is het belangrijk om de verdichte grond op die plekken los te maken, zodat het water kan weglopen. Duw hiervoor een priem een paar keer in de grond en draai hem in het rond.

Een vrouw die aarde van een kruiwagen op een gazon schept om oneffenheden te egaliseren
Een vrouw die een STIHL BGA 56 accubladblazer gebruikt om in het voorjaar op te ruimen, met bladeren op de voorgrond

STIHL bladblazers en bladzuigers

Ruim je tuin en buitenruimtes snel en efficiënt op met krachtige bladblazers en bladzuigers van STIHL. De gure herfstwind heeft misschien een beetje rommel gemaakt: Maar je hebt alles in een mum van tijd weer onder controle met een beetje fundamentele verzorging van je gazon: harken, opzuigen en versnipperen.

Onderhoud van gras in het voorjaar: gazonbemesting

Als je je gazon het afgelopen jaar niet consequent hebt gemaaid, heeft het waarschijnlijk een tekort aan voedingsstoffen en dus baat bij bemesting in het voorjaar. Meststoffen in het voorjaar maken deel uit van een goede gazonverzorging en helpen het gras om sterk, gezond en groen te worden. Het is over het algemeen voldoende om het gazon twee keer per jaar te bemesten – één keer in het voorjaar en één keer in de late zomer, maar je kan ook kiezen voor een extra bemesting tussendoor, bijvoorbeeld in juni. Organische en minerale meststoffen zijn in vloeibare, korrelige en oplosbare vorm verkrijgbaar in elk tuinverzorgingscentrum of doe-het-zelf-winkel. Je vindt er zelfs speciale meststoffen voor het voorjaar, met een formule om het gras vroeg te laten regenereren en de verzwakte wortels te versterken. Dit is ook een goed moment om het gazon te besproeien, omdat de meststof het nieuwe gras ondersteunt zodra het is ontkiemd – hoewel we eerst beluchten en/of verticuteren aanbevelen voor het beste resultaat.

Je gazon bemesten om mos te verslaan

Mos is een plant die het stikstofniveau aangeeft. Het maakt zich snel breed in je gazon als de bodem met name een tekort heeft aan deze voedingsstof. Goed bemeste gazons onderdrukken mos door een krachtige groei van het gras. Daarom is het opnemen van bemesting in je gazonprogramma voor het voorjaar een geweldige methode om mos op de lange termijn onder controle te houden. Heb je echter te maken met een gazon dat zo verwaarloosd is dat het mos het gras bijna volledig heeft overwoekerd, dan is de eerste therapie in het voorjaar verticuteren. Zo pak je het mos in je gazon het best aan. Vervolgens moet je regelmatig bemesten.

Gazonverzorging in het voorjaar: bemestingstips

  • Nadat de meststof volgens de instructies is aangebracht, moet de grond goed worden besproeid om ervoor te zorgen dat waardevolle voedingsstoffen door de bodem kunnen worden verspreid.
  • Als er veel mos en onkruid tussen het gras zit, moet je het gazon eerst verticuteren (maar je kan hiervoor het beste wachten tot eind april wanneer het wat warmer is). Daarna zorg je voor de bemesting.
  • Een meststrooier zorgt voor een gelijkmatige verdeling over het gazon.
Close-up van een door mos overwoekerd gazon

Bemesten, stap voor stap

Gazononderhoud in het voorjaar: grasmaaien

Zodra het warmer wordt en de grond een temperatuur van ongeveer 10 °C heeft bereikt, moet je ten minste één keer per week beginnen met het maaien van het gazon. We raden je echter aan om tijdens intensieve groeiperiodes twee keer per week te maaien. Het heeft nu zijn eerste maaibeurt van het jaar nodig om een dichte groei te bevorderen. Midden maart tot midden april is over het algemeen het beste moment om het gazon voor het eerst te maaien – hoewel een zachte winter eerder maaien noodzakelijk kan maken.

Let op: als je je gazon na de winter bemest hebt, wacht dan minstens een of twee weken na het bemesten voordat je de grasmaaier tevoorschijn haalt.

Een schone maaibeurt: voor het eerst het gazon maaien in het voorjaar

Het lentegras groeit alweer en je tuin is droog. De volgende stap in het onderhoud van het gazon is de maaibeurt, om het gras weer mooi en fris te maken.

  • Zorg ervoor dat de messen van je grasmaaier zijn gereinigd en geslepen. Dit betekent dat de zachte, jonge lentesprieten zuiver worden gemaaid. Anders zou je voor beschadigingen zorgen die het gras vatbaar maken voor ziekten.
  • Houd rekening met de lengte van je gazon. De optimale maaihoogte ligt tussen 4 en 6 centimeter. Op plekken met veel schaduw zoals onder struiken moet deze minimaal 5 centimeter hoog zijn.
  • De handige centrale maaihoogte-instelling op je grasmaaier maakt het eenvoudig om de gewenste maaihoogte in te stellen.
Een STIHL RMA 339 C accugrasmaaier op een gedeeltelijk gemaaid gazon, met een persoon die de grasopvangbak verwijdert

Inspecteer je grasmaaier goed

  • Controleer eerst de algemene conditie van je maaier en zorg ervoor dat de behuizing, wielen of messen niet beschadigd zijn.
  • Als de messen bot zijn, kan je ze bij je STIHL dealer laten slijpen en in balans brengen.
  • Bij grasmaaiers met benzinemotor moet je de olie in het voorjaar verversen als je dit aan het einde van het laatste seizoen niet hebt gedaan, om eventuele slijtageresten te verwijderen. Dit verlengt de levensduur van de motor.
  • Controleer ook het luchtfilter van de benzinemotor van je grasmaaier: als het vuil of verstopt is, moet het worden vervangen.
  • Controleer bij accugrasmaaiers het laadniveau en laad de accu volledig op voordat je begint met het onderhoud van je gazon.

Bemesting tijdens  het maaien – in één stap

Maak gazonverzorging eenvoudig door je gazon in één keer te maaien en te bemesten, met behulp van een STIHL mulchmaaier of de iMOW® robotmaaier. Hiermee versnipper je het gemaaide gras tot kleine deeltjes die tijdens het werken over het gazon worden verdeeld en als natuurlijke groene meststof werken. De stikstof in het maaisel wordt gemineraliseerd in de grond, waardoor je gazon gevoed en gelukkig blijft.
Een vrouw die een STIHL RM 243 T benzinegrasmaaier gebruikt in de tuin voor een huis

Mulch voor gazons: maaien en bemesten in één stap

Mulchmaaien is een natuurlijke onderhoudsmethode voor gazons. Ontdek hier wat je moet weten.

Moet ik mijn gazon verticuteren?

Verticuteren is simpelweg het proces waarbij je een gereedschap gebruikt om  dode grasresten en mos van het oppervlak van je gazon te verwijderen om de groei te verbeteren. Of verticuteren nodig is voor jouw gazon, hangt helemaal af van de conditie van het gras. Trek een kleine metalen hark voorzichtig door het gras voordat je begint aan de gazonverzorging in het voorjaar: als er oude grasresten, onkruid of mos aan blijven hangen, kan dit erop wijzen dat het gazon minder snel groeit. Dit komt met name voor bij zware bodems die weinig zuurstof bevatten en gemakkelijk nat worden. Ook schaduw kan een negatieve invloed hebben op de structuur van je gazon. Verticuteermachines met messen doen het geweldig. Je kan echter vergelijkbare resultaten bereiken door je gazon voorzichtig te harken.
 
We raden je echter aan om alleen te verticuteren als het gazon zijn eerste groeifase heeft voltooid. Met andere woorden: het moet één of twee keer bemest en gemaaid zijn.

De voordelen van het beluchten van de bodem

Een goed verzorgde tuin wordt waarschijnlijk ook intensief gebruikt, wat problemen kan veroorzaken. Intensief gebruik kan gazonbodems samendrukken, wat leidt tot een slechte circulatie van zuurstof en voedingsstoffen en zelfs kan verhinderen dat water bij de graswortels komt. Het antwoord is beluchting, die wordt toegevoegd als extra stap in je onderhoudsschema voor het gazon in het voorjaar.
 
Het is belangrijk om een dag te kiezen waarop je grond niet te droog is, zodat het werk makkelijker is en je gras snel kan herstellen. Als het weer niet behulpzaam is, bereid je het gazon de dag voordat je het belucht voor met een goede sproeibeurt. We raden je aan om een verticuteermachine met ventilatiewals te gebruiken om de klus snel en consistent te klaren, maar je kan hetzelfde effect bereiken met een eenvoudige tuinvork door de tanden om de 5-10 cm ongeveer 5 cm diep in de grond te duwen.

Tips voor kalk in je gazon

Misschien wil je in het voorjaar een stap met het toevoegen van kalk aan je gazon in je verzorgingsprogramma opnemen om mos het volgende jaar te helpen voorkomen door een betere pH van je grond. Je kan een eenvoudige bodemtest kopen om je exacte omstandigheden te bevestigen. Voor gras moet de pH-waarde bij voorkeur 6,0 tot 7,0 zijn, waarbij een lagere waarde wijst op een verzuurde bodem. Kalk toevoegen helpt bij het alkaliseren van de bodem en het reguleren van de pH op lange termijn, waardoor mos en andere vervilting in je gazon worden tegengegaan. Omdat gazonbodems in de loop der tijd zuur worden, kan het jaarlijks in het voorjaar toevoegen van kalk een waardevol voedingssupplement zijn tot het niveau in evenwicht is – daarna hoef je dit nog maar elke paar seizoenen te doen. Maai en verticuteer eerst en laat het gras na het aanbrengen van de kalk ten minste een week rusten.

Video: STIHL tuintips voor het onderhoud van je gazon in de lente

Samenvatting: gazononderhoud in het voorjaar

  • Verwijder bladeren en takjes in het voorjaar uit je gazon
  • Verticuteer indien nodig
  • Gebruik speciale meststoffen voor het voeden van je gazon
  • Wacht minstens een week of twee na het bemesten voordat je het gazon maait
  • Vanaf begin maart kan je de eerste maaibeurt als opfrisser plannen
  • Het is belangrijk om na de eerste maaibeurt regelmatig te maaien, idealiter elke week
  • Kalk je gazon om de ontwikkeling van zware vervilting en onkruid te voorkomen
  • Belucht je bodem om de circulatie van lucht, voedingsstoffen en water naar de wortels van je gazon te bevorderen