Handig om te weten
Bijna alle siergrassoorten die je in de tuinspeciaalzaak kan kopen, zijn in onze breedtegraden bestand tegen de winter. Toch hebben sommige grassen wat bescherming nodig om de winter door te komen.
Behalve één keer per jaar terugsnoeien heb je in een tuin met siergras weinig werk. Lees wanneer en hoe je het best je gras snoeit en welke soorten je vooral met rust moet laten.
01.07.2024
Zomergroene grassen snoei je in het voorjaar. Daartoe behoren bijvoorbeeld struisriet, moskitogras of vingergras. De uitgedroogde halmen zien er ook in de winter decoratief uit en zijn bovendien de beste bescherming voor de wortels. Alleen als je bij zelfuitzaaiende grassen de ongecontroleerde vermeerdering wilt voorkomen, snijd je al in de herfst alleen de zaadstengels af.
In de herfst moet je gras snoeien als je niet wilt dat soorten zoals het kropaar of ruwe smele zelf uitzaaien. Knip echter alleen de bloemstengels af en laat de halmen en bladeren als winterbescherming staan.
Nee. Gras mag bij vorst niet worden gesnoeid. Ten eerste zijn de oude halmen de beste bescherming tegen de kou voor de wortelkluiten en ten tweede voorkomen ze dat bij dooi of regen te veel vocht bij de wortels terechtkomt en zich daar kan ophopen.
Nee, van nature hoef je gras niet te snoeien. Door de oude halmen elk jaar terug te snoeien, worden ze in het voorjaar mooier en groeien de siergrassen dichter en weelderiger, omdat de jonge scheuten meer licht en ruimte hebben om uit te lopen.
Snoei zomergroene grassen zoals diamantgras, pennisetum en struisriet. Hun halmen en bloemen drogen in de herfst uit en hun wortels overwinteren beschermd in de grond. Voordat ze in het voorjaar weer uitlopen, moeten de oude halmen worden teruggesnoeid.
Grassen die je niet hoeft te snoeien, behoren tot de groenblijvende grassen van de soorten segge, festuca of smele. Deze grassen groeien beter als ze helemaal niet worden teruggesnoeid, maar alleen worden uitgetrokken of gekamd.
Eens per jaar moet je de snoeischaar pakken en je siergrassen snoeien. Niet alleen omdat de bruine en uitgebloeide delen van planten op een gegeven moment lelijk worden, maar ook omdat de nieuwe scheuten meer ruimte en licht te geven voor een compacte en weelderige groei.
Bij zelf uitzaaiende grassoorten zoals de ruwe smele (deschampsia cespitosa) of het trilgras (briza maxima) kan je door de zaadstengels weg te snijden direct na de bloei de ongecontroleerde vermeerdering voorkomen. Dit is trouwens de enige maatregel die in het najaar nodig is.
Een keer per jaar wordt siergras teruggesnoeid
Snoei sterk terug bij grassoorten zoals struisriet, vingergras en pennisetum. De halmen en bloemstengels van deze zomergroene grassen drogen in de herfst uit en hun wortels blijven tijdens de winter beschermd in de grond. Ze moeten in het voorjaar worden gesnoeid voordat ze weer uitlopen.
Groenblijvende grassen zoals seggen (carex), smele (deschampsia) of festuca snoei je helemaal niet terug. Ze groeien beter als afgestorven delen van de planten alleen met de handen worden uitgekamd of uitgetrokken.
Handig om te weten
Bijna alle siergrassoorten die je in de tuinspeciaalzaak kan kopen, zijn in onze breedtegraden bestand tegen de winter. Toch hebben sommige grassen wat bescherming nodig om de winter door te komen.
Siergras kan je het beste in het voorjaar, direct na de laatste vorst terugsnoeien. Vooral vroeg uitlopende veergras en struisriet moeten al in februari worden gesnoeid. Als je tussen de oude stengels door de eerste groene scheuten ontdekt, is het tijd om de grassen te snoeien. Wacht je te lang, dan bestaat het risico dat je per ongeluk jonge scheuten wegsnijdt.
Veel tuinliefhebbers die graag een keurig opgeruimde tuin zien, krijgen jeukende vingers om de uitgedroogde grassen al in de herfst te snoeien. Maar er zijn redenen om geduldig te wachten:
Gras met dunnere halmen snoei je met een scherpe en schone snoeischaar of een heestersikkel. Voor grotere soorten zoals pampagras is ook een takkenschaar of handmatige heggenschaar geschikt. Extra dikke halmen kan je ook met een elektrische heggenschaar zoals de STIHL HSA 50 accuheggenschaar te lijf gaan.
Belangrijk is alleen wel dat je met scherp gereedschap werkt, zodat de snede erg glad wordt.
Werken met krachtige machines is leuk en doet je boven jezelf uitstijgen. Maar je moet ook kunnen rekenen op effectieve en veilige veiligheidskleding. Draag bij het werken met de machines van STIHL altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het product voor meer informatie. Vóór het eerste gebruik moet je goed weten hoe de machine werkt en ervoor zorgen dat deze vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek maakt je STIHL dealer je machines met plezier klaar voor de eerste klus en adviseert je ook over de soorten veiligheidskleding die je op je gemak kan passen. Denk eraan dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.
Siergras groeit na het snoeien weer dicht en weelderig na
Snoei siergras rigoureus terug tot ongeveer 10 cm boven de grond. Hoe kort je de grassen kan terugsnoeien, hangt ervan af hoe ver de nieuwe scheuten al zijn uitgelopen. Je mag de jonge scheuten in geen geval beschadigen.
Als je meerdere halmen bij het snoeien in een bosje bij elkaar houdt of opbindt, hoef je de afgesneden delen van de plant niet moeizaam bij elkaar te zoeken om ze weg te gooien.
Belangrijk
Om snijwonden door de deels scherpe randen van de bladeren te voorkomen, moet je bij het terugsnoeien van siergrassen altijd handschoenen, een lange broek en bovenkleding met lange mouwen dragen.