Bloemenstrook aanleggen

Hier leer je hoe je een duurzame bloemenstrook aanlegt voor bestuivers en andere nuttige insecten.

Overzicht: zo leg je een bloemenstrook aan

  • Een bloemenstrook helpt dieren en bevordert de biodiversiteit in de tuin
  • De bloemenstrook moet 0,5 tot 1,0 meter breed zijn op een zonnige plek
  • De bloemenstrook in het najaar of voorjaar aanleggen
  • Kies de juiste beschermingsmiddelen voor het werk
  • Een robotmaaier is optimaal voor snel en nauwkeurig onderhoud

Bloemenstrook in de tuin

De bloemenstrook komt oorspronkelijk uit de landbouw en duidt op een kleurrijke bloeiende strook land aan de rand van een akker die de biodiversiteit moet bevorderen. Ook in de eigen tuin heeft de bloemenstrook tal van voordelen:

Bloeiende planten op een zelfgemaakte bloemenstrook.

Bloemenstroken bevorderen de biodiversiteit

Een bloemenstrook met perk tussen de gazonrand en de heg, muur of schutting ziet er niet alleen goed uit, maar biedt ook voeding en onderdak voor insecten en andere dieren – perfect voor een bijenvriendelijke tuin.  

Bovendien is het net als een weide met wilde bloemen bijzonder onderhoudsvriendelijk, zeker als je een meerjarige bloemenstrook plant.

Voorbereiding: Bloemenstrook aanleggen

Voordat je begint met het aanleggen van een bloemenstrook in de tuin, heb je het beste al het gereedschap en materiaal bij de hand. Zorg ook voor geschikte beschermingsmiddelen.

Drone-opname van het materiaal en de uitrusting die nodig zijn om een bloemenstrook aan te leggen
Het juiste materiaal voor een bloemenstrook wordt klaargelegd.

Bloemenstrook aanleggen: instructies

Een bloemenstrook aanleggen is een duurzaam, eenvoudig te realiseren tuinproject. En het maakt een groot verschil voor het milieu en de dieren in je tuin. Hieronder lees je stap voor stap hoe je een bloemenstrook maakt en wat je daarvoor nodig hebt.

Handig voor je bloemenstrook

Bloemenstrook: de juiste plaats

Kies een zonnige plek in de tuin om een bloemenstrook aan te leggen. Hij moet minstens 0,5 meter breed zijn, maar je mag hem gerust royaler aanleggen. Om de inspanningen voor het onderhoud in de hand te houden, is het raadzaam om hem niet breder dan 1 m te maken. 

Bloemenstroken: tijdstip en zaad 

De beste periode om een bloemenstrook in het gazon aan te leggen is in het najaar tot ongeveer eind oktober. De bodem is na de zomer nog warm, maar niet te droog door de herfstneerslag. Daardoor groeien de planten snel en kunnen ze in het voorjaar goed uitgroeien. Je kan een bloemenstrook echter ook in het voorjaar tussen maart en mei aanleggen.

Als het om begroening gaat, kies je het best zaad van meerjarige regionale planten die duurzaam en robuust zijn. Als je een meerjarige bloemenstrook aanlegt, hoef je hem niet jaarlijks te vernieuwen en heb je relatief weinig onderhoud nodig. 

De volgende planten zijn aan te bevelen om een duurzame en insectenvriendelijke bloemenstrook te maken:

  • Akelei (Aquilegia)
  • Margriet (leucanthemum)
  • Salie (Salvia)
  • Ooievaarsbek (geranium)
Een tuinkabouter staat met een miniatuur STIHL kettingzaag in de bloemenstrook
Je kan de bloemenstrook helemaal naar wens decoreren.

Groene tip

Verdeel ook nog wat takjes, stukjes hout, stenen of bakstenen over je bloemenstrook – zo creëer je een waardevolle schuilplaats voor insecten, egels en andere dieren. Of gebruik decoratief oud keramiek als waterschotel voor vogels voor een diervriendelijke tuininrichting.

De STIHL iMOW® 7 EVO robotmaaier rijdt over het gazon om te maaien

Maait bloemenstroken snel en nauwkeurig: de STIHL iMOW® 7 EVO.

Voordelen van onderhoud met de robotmaaier

Een intelligente, volautomatische robotmaaier zoals de STIHL iMOW® 7 EVO en ook onze andere iMOW®-modellen kunnen het gazon moeiteloos snel en nauwkeurig maaien tot aan de bloemenstrook. En dat biedt een doorslaggevend voordeel: je bespaart je de moeite om de randstrook na het maaien nog met de hand bij te werken en de gazonranden zelf te maaien.

Ook met het oog op de biodiversiteit spreekt niets tegen robotmaaiers – integendeel. Hoe robotmaaiers en biodiversiteit in de tuin bij elkaar passen, lees je in ons artikel over maaimethoden en biodiversiteit.

Nog meer voor tuinliefhebbers