Een dakterras aanleggen: een woonkamer met uitzicht
Veel stadsbewoners dromen van een daktuin. Wij vertellen je hoe je een dakterras ontwerpt, maakt en beplant.
01.12.2021
De beste manier om een dakterras te maken en in te richten
Een dakterras biedt in een stad veel meer intimiteit dan een balkon. Voor huiseigenaren is het vaak een aanvulling op de tuin, met een prachtig uitzicht. Een dakterras zal niet alleen het gebouw zelf aanzienlijk verbeteren, maar ook je levenskwaliteit. Het enige wat je hoeft te doen, is bepalen hoe deze zone je het beste van dienst kan zijn. Controleer altijd vooraf of je project wordt beperkt door bouwvoorschriften of door de structuur van je dak. Let op: het vergroenen van een dak leidt soms tot een zeer hoge oppervlaktebelasting op het dak. Controleer daarom wat de structurele omstandigheden van het dak toelaten en of de onderconstructie het extra gewicht kan dragen.
Om het ideale dakterras te ontwerpen, moet je jezelf de volgende vragen stellen:
- Hoe wil je het dakterras gaan gebruiken?
- Hoeveel wil je investeren in het dakterrasontwerp?
- Hoeveel tijd heb je ter beschikking?
- Hoeveel zon/schaduw heeft het dak?
- Hoe groot en draagkrachtig is het dak?
Ideeën voor het aanleggen van een dakterras
Met een beetje inspanning en fantasie kan je je dakterras omtoveren tot een volwaardige woonruimte. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en het draagvermogen van het gebouw kan je het vakkundig verdelen in zones, zodat je er het hele jaar door van kan genieten.
Je dakterras overkappen
Als je dakterras wordt blootgesteld aan veel zonlicht, moet je een geschikte overkapping toevoegen. Dit zorgt voor een waardevolle schaduw en maakt het mogelijk om op het terras te blijven, zelfs 's middags als de zon het hoogst staat. Tegelijkertijd is het een ideale bescherming tegen regen waaronder je ook lekker zit als de wind aanwakkert. Met de juiste overkapping blijven je meubels, decoraties, planten en speelruimtes altijd droog en schoon.
Afhankelijk van je smaak en behoeften kan een parasol soms voldoende zijn. Bij harde wind is dit echter geen ideale oplossing. Een permanent gemonteerd zonnezeil biedt bescherming tegen de zon en lichte regen. Een overkapping met een aluminium frame, glas en ingebouwde zonwering is daarentegen een robuuste en duurzame optie. Maar zelfs een houten pergola met klimplanten of een waterdichte stoffen hoes beschermt jou en je terrasmeubels tegen de elementen. Het is belangrijk dat dit hout weerbestendig is, niet gaat rotten en niet kwetsbaar is voor schimmels. Geïmpregneerd grenenhout zoals den, lariks en spar zijn populair en bijzonder geschikt voor een dakterraspergola.
Weerbestendige vloeren
Welke vloerbedekking je moet kiezen bij het ontwerpen van je dakterras is een kwestie van smaak, maar ook kosten en duurzaamheid spelen een rol.
Als je een groot dakterras hebt, kan je meerdere types vloerbedekking gebruiken om het gebied in verschillende zones op te delen.
Er zijn verschillende materialen die geschikt zijn als vloerbedekking voor een dakterras.
Hout: een houten terrasvloer voelt aangenaam aan en warmt zelfs in fel zonlicht niet te veel op – een belangrijk voordeel voor wie graag op blote voeten loopt. Om ervoor te zorgen dat de vloer lange tijd intact blijft, moet het hout op een onderconstructie worden geïnstalleerd en op de juiste wijze worden behandeld. Inheems lariks en Douglashout moeten bijvoorbeeld worden verzegeld tegen blauwe alg en rotting. Anders beschermt een speciale terrassenolie of een andere olie die geschikt is voor het gebruikte houttype de vloerplaten tegen UV-licht en vocht.
WPC: houtkunststofcomposiet (WPC) is een materiaal dat gewoonlijk bestaat uit 60% houtsnippers en 40% kunststof. Dankzij hun samenstelling zijn WPC-vloeren weerbestendiger en robuuster dan zuiver hout. Dit type vloer wordt ook op een onderconstructie gelegd om ophopend water te voorkomen. WPC-vloerbedekking is eenvoudig te reinigen, omdat zwaar vuil eenvoudig met een hogedrukreiniger kan worden verwijderd.
Tegels: buitentegels zijn een duurzame, onderhoudsarme vloerbedekking voor dakterrassen. Ze moeten volledig waterpas worden gelegd zodat ze niet kunnen verschuiven, want anders kunnen er spanningen en scheuren in de tegels ontstaan. Een belangrijk voordeel van deze vloerbedekking is het brede scala aan kleuren en patronen, waardoor je je creativiteit de vrije loop kunt laten. Om het risico op letsel te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je antisliptegels koopt.
Gazon: natuurliefhebbers kunnen zelfs een gazon op hun dakterras aanleggen. Dit kan hoogwaardig kunstgras zijn, dat op elk oppervlak kan worden gelegd. Als je hiervoor kiest, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het waterdoorlatend en UV-bestendig is. Afhankelijk van het draagvermogen kan je er ook voor kiezen om een echt gazon op je dakterras te creëren met opgerolde graszoden of door graszaad te zaaien. Regelmatig gazononderhoud en een substraat dat echte tuingrond nabootst zijn cruciaal als je een echt gazon op je dakterras wilt creëren. In onze handleiding lees je hoe je een gazon correct legt.
Bescherming tegen inkijk voor je dakterras
Voor privacy op je dakterras kan een scherm je beschermen tegen nieuwsgierige blikken van je buren. Het creëert privacy en dient tevens als decoratief element. Beplante verhoogde perken en plantenbakken bieden ook privacy en brengen de natuur rechtstreeks naar je dak. Scheidingswanden uit bamboe, gaas of traliewerk met klimplanten helpen ook om je dakterras af te schermen.
Een dakterras inrichten: meubels en decoratie
Een comfortabel gemeubileerd dakterras kan een multifunctionele ruimte worden met een mooi uitzicht. Creëer een plek voor ontspanning, met zitbanken, hangmatten, relaxfauteuils en schommelstoelen. Een uitnodigende eethoek is de ideale plek om te genieten van een lekker ontbijtje en van warme barbecueavonden. Kussens, tapijten, fonteintjes en lichtbronnen zoals vuurbakken, stormlampen en lantaarns zorgen voor een extra bijzonder tintje en creëren een prachtsfeer op je dakterras. Als je de voorkeur geeft aan unieke stukken en creatief wilt zijn, kan je zelfs je eigen houten lamp bouwen.
Je dient je dakterras in te richten met tuinmeubelen van weerbestendige materialen, zodat je er nog lang van kan genieten. Meubelen van kunststof en metaal zijn duurzaam en eenvoudig te reinigen met een hogedrukreiniger. Behandelde houten meubelen kunnen ook met regelmatig onderhoud lang meegaan en zorgen voor een gezellige, warme sfeer. Des te mooier als het zelfgemaakt is! Laat je inspireren door onze doe-het-zelfideeën.
Drainage voor je dakterras
Een gecontroleerde waterafvoer op een plat dakterras zorgt ervoor dat je voeten droog blijven. Het voorkomt plassen en stilstaand water, wat betekent dat vloeren en meubilair beschermd zijn tegen vochtschade. Bovendien zorgt het ervoor dat er geen extra gewicht door de opgevangen regen ontstaat. Voordat je je dakterras installeert, moet je ervoor zorgen dat er een geschikt afvoersysteem is geïnstalleerd en dat het correct werkt.
Je dakterras beplanten: groen zover het oog reikt
Planten zijn zowel voor decoratieve doeleinden alsook als privacyscherm of als scheidingswand altijd een geschikte en veelzijdige aanwinst voor elk dakterras. Hoe je je dakterras beplant, hangt af van verschillende factoren. Denk er bijvoorbeeld aan dat met aarde gevulde plantenbakken en verhoogde perken zwaar zijn en extra druk op het dak uitoefenen. Bovendien moet je rekening houden met de klimatologische omstandigheden in jouw regio bij de keuze van planten.
We raden je aan om je dakterras een groen tintje te geven met een mix van robuuste winterharde planten en vaste zomerplanten. Je daktuin zal indruk maken met schitterende kleuren en heerlijke geuren tijdens het groeiseizoen, maar ook in de winter mooi blijven dankzij vorstbestendige boompjes en vaste planten.
Welke planten zijn geschikt voor een dakterras?
Hoe gevarieerder de vormen en groottes van de planten die je selecteert, hoe beter je de natuur op je dakterras kan nabootsen. In tegenstelling tot een natuurlijke omgeving kunnen planten in bakken zichzelf niet onafhankelijk van elkaar van water en voedingsstoffen voorzien en zijn ze afhankelijk van regelmatige verzorging.
Plantenbakken met struiken beschermen tegen de wind en bieden privacy. Ze zorgen ook voor schaduw voor jou en voor andere planten. In tegenstelling tot de gevoeligere variëteiten, blijven winterharde heesters graag de hele winter buiten, zijn ze gemakkelijk te onderhouden en zullen ze je tijdens het groeiseizoen verrassen met weelderige kleuren. Altijd groene buxus en niet-woekerende bamboe (Fargesia soorten) hebben bewezen dat ze ideaal zijn voor dakterrassen. Ze worden beschouwd als onderhoudsarm, maar zijn wel afhankelijk van regelmatige bewatering bij blootstelling aan overmatig zonlicht. Rozen gedijen ook in bloembakken en geven je dakterras een prachtig bloemrijke uitstraling.
Je kan zelfs veel kleine boomsoorten die geschikt zijn voor plantenbakken integreren op je dakterras: Japanse esdoorn, Taxus en dwergconiferen zijn vorstbestendig en kunnen het hele jaar door met een beetje hulp buiten blijven staan. Exoten als vijgen of olijfbomen maken je daktuin heerlijk geurig, maar moeten tijdens de koude wintermaanden naar een warmere plek worden verplaatst.
Kruiden en vaste planten zijn ook interessante opties op een dakterras. Mediterrane kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano houden van de zon en gedijen op een dakterras. Ze behoren tot de variëteiten die winterhard zijn en hoeven alleen bedekt te worden met beschermend wintervlies bij zware vorst. Lavendel die met een heerlijke geur de zomer inluidt, is ook een must en past goed bij Gypsophila.
Je kan planten selecteren die ook goed zijn voor het milieu: kruiden en inheemse bloemen trekken vlinders, bijen en hommels aan en bieden voldoende nectar en pollen om te overleven.
In ons overzicht van de dierenvriendelijke tuin vind je nog meer tips die je ook op een dakterras kan toepassen.
Samenvatting: een dakterras aanleggen
- Een dakterras zal je levenskwaliteit verbeteren en je woning aanzienlijk opwaarderen.
- Voordat je je dakterras ontwerpt, moet je de draagkracht van het gebouw controleren en onderzoeken of er bouwvoorschriften zijn die moeten worden nageleefd. Zorg er ook voor dat het drainagesysteem goed werkt.
- Weerbestendige vloeren zijn een essentieel onderdeel van elk dakterras. Houten of WPC-vloeren en antisliptegels zijn veelgebruikte alternatieven. Natuurlijke gazons kunnen onder bepaalde omstandigheden ook aan je dakterras worden toegevoegd.
- Voeg schermen tegen inkijk en een overkapping toe om privacy te bieden en je te beschermen tegen de wind, zon en regen.
- Meubels en decoratieve artikelen van weerbestendige materialen zijn geschikt voor een dakterras. Kunststof en metaal zijn gemakkelijk te onderhouden, terwijl houten meubelen een huiselijke sfeer creëren.
- We raden je aan om je dakterras een groen tintje te geven met een mix van robuuste winterharde planten en vaste zomerplanten. De juiste planten op het dak zijn een extra bron van voedsel en beschutting voor bijen, vlinders en insecten.