Kruidenspiraal maken en beplanten

Als je een kruidenspiraal bouwt, fleurt je tuin op en kan je verse kruiden oogsten – ga onmiddelijk aan de slag!

Overzicht: kruidenspiraal bouwen 

  • Doel: kruiden met verschillende eisen aan de locatie in één ruimte brengen 
  • Kruidenspiraal bouwen, voor de oogst van keuken- en geneeskrachtige kruiden en om je tuin fraaier te maken 
  • Zonnige locatie en oriëntatie van de kruidenspiraal geopend naar het zuiden zinvol 
  • Kruidenspiraal van houten paaltjes bouwen en rekening houden met een plantplan met vier zones  

Wat is een kruidenspiraal? 

In een kruidenspiraal kan op relatief kleine ruimte een grote verscheidenheid aan keuken- en geneeskrachtige kruiden worden gekweekt. Daarbij dient de oplopende slakkenhuisvorm niet alleen als decoratie: elke bocht in de spiraal heeft een andere bodemvochtigheid en voldoet aan eigen vereisten voor de locatie. Door de zwaartekracht sijpelt het water naar beneden, waardoor de bodem naar boven toe steeds droger en zandiger wordt. In het midden van de spiraal komt de grond overeen met de gangbare tuingrond. 

Met een beetje handigheid en de nodige hulpmiddelen kan je zelf een kruidenspiraal maken en zo een praktisch en fraai element aan je tuin toevoegen.  

Het bouwen van een kruidenspiraal heeft veel voordelen: hij voorziet je van veelzijdig inzetbare keukenkruiden, maakt het mogelijk stekjes te nemen, verfraait je tuin en is – vooral in combinatie met een vijver – een waardevolle biotoop voor dieren en insecten in de tuin. Zo past hij perfect in een bijenvriendelijke tuin. 

Tuin met gazon en houten paaltjes op de achtergrond

Een vlakke, zonnige plek is geschikt voor de kruidenspiraal.

Oriëntatie en locatie plannen 

Als locatie voor je zelfgebouwde kruidenspiraal kies je het best een vlakke, zonnige plek in de tuin, want de meeste kruiden hebben veel licht en warmte nodig voor een gezonde groei.  

Let er bij het plaatsen van de kruidenspiraal op dat het buitenste uiteinde op het zuiden ligt, zodat de kruiden extra veel zon krijgen en goed kunnen groeien.

Voorbereiding voor je kruidenspiraal van hout

Zorg dat je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en alle benodigdheden bij de hand hebt voordat je aan de slag gaat, zodat je de kruidenspiraal kan gaan bouwen. 

Geschikt voor het bouwen van de kruidenspiraal

Kruidenspiraal van hout maken: instructies

In de volgende bouwinstructies leer je stap voor stap hoe je je eigen kruidenspiraal van hout met een diameter van 1,2 meter kan maken.  

Je kan de bouwinstructies voor de kruidenspiraal ook als PDF downloaden.  

Kruidenspiraal van stenen

Ook stenen zijn geschikt om een kruidenspiraal mee te bouwen.

Een ander idee: kruidenspiraal van stenen bouwen  

Een zelfgemaakte kruidenspiraal van stenen is een populair alternatief voor een exemplaar van hout. Hiervoor zijn bakstenen of straatstenen, kalk-, veld- of zandsteen geschikt. Dit kan je vrij naar persoonlijke smaak kiezen, passend bij de stijl van je tuin. 

Om een kruidenspiraal van stenen te maken, kan je het beste een aardheuvel storten om er de spiraal op aan te leggen en deze met plantensubstraat te vullen. Daarna kan je hem beplanten.  

Kruidenspiraal in zones beplanten: handige tips 

Als je een kruidenspiraal wilt beplanten, kan je het beste vier zones aanleggen waar kruiden die verschillende eisen aan hun locatie stellen kunnen groeien.  

Aan de onderste buitenrand van de spiraal bevindt zich de natte zone, die zich met de oeverzone van een zelf aangelegde vijver kan overlappen. Hier voelen watermunt en waterkers zich bijzonder goed.  

Daaraan grenzend bevindt zich een vochtige zone, die bijvoorbeeld ideaal is voor dille, bieslook, dragon en lavas (maggiplant).  

In het middelste, eerder droge gedeelte van de kruidenspiraal kan je koriander, basilicum, citroenmelisse, klimkers, bieslook, anijs en bernagie (komkommerkruid kweken.

Het hoogste punt van de spiraal is tegelijkertijd ook het zonnigste en bij uitstek geschikt voor eerder mediterrane kruiden, zoals lavendel, rozemarijn en tijm, majoraan en laurier.

Kies uit de genoemde suggesties je lievelingskruiden en combineer ze naar eigen smaak. Veel plezier bij het kweken en oogsten!  

Nog meer voor tuinliefhebbers