Hoe je een appelboom snoeit

Door je appelboom regelmatig te snoeien zorg je voor een weelderige oogst. Ontdek waarop je moet letten.

Appelboom met veel groene appels

Overzicht: Appelboom snoeien

  • Laat in de winter geldt als ideaal snoeitijdstip
  • Scherp, hoogwaardig gereedschap is perfect voor het snoeien
  • Afhankelijk van de leeftijd van de appelboom wordt een andere manier van snoeien aanbevolen
  • Intensiever en vaker snoeien bij jonge appelbomen
  • Snoeien is belangrijk voor vitaliteit, boomgezondheid en een goede oogst

Appelboom snoeien – wanneer doe je dat het best? 

Een goed moment om een appelboom (malus domestica) te snoeien is de winter. De voedingsstoffen zijn teruggetrokken in de wortels, stromen in het voorjaar naar de takken en laten de appelboom opnieuw groeien.

Dus als je je appelboom in de winter snoeit, genezen de verwijderde plekken goed en minimaliseer je het risico op boomziekten. Let er echter op dat het niet kouder is dan -4 °C. Wees extra voorzichtig als je een jonge appelboom in de herfst of winter snoeit, want dan is het hout nog bijzonder kwetsbaar voor sterke vorst.

Bij het snoeien van een appelboom moet je niet alleen rekening houden met botanische, maar ook met juridische aspecten. Ook in dit opzicht is de winter een goed moment. Het radicaal snoeien van hagen en bomen is tussen 1 maart en 30 september bij wet verboden. Kleine vorm- en verzorgingssnoeien zijn echter wel toegestaan, zolang er geen vogels in je appelboom nestelen.

Bloeiende appelbomen in een boomgaard

Een bloeiende boomgaard is een voedingsbron voor veel insecten.

Als je je appelboom in het voorjaar wil snoeien, kies je het beste een vroeg tijdstip in maart vóór het uitlopen.

Als je je appelboom ook in de zomer wil snoeien, kan je bij sterk groeiende bomen eind juni rond de zomerzonnewende een verzorgingssnoei uitvoeren, zodat de appelboom daarna goed kan genezen.

Hier nog eens een overzicht wanneer je je appelboom het beste kan snoeien:

Tijd van het jaarSnoeiadviesInstructies
VoorjaarJaBeslist vóór het uitlopen, uiterlijk in maart
ZomerEvt. aanvullendAlleen bij sterk groeiende bomen
NajaarJaLate herfst november/december
WinterJaEerder niet bij strenge vorst onder -4 °C

Lees ook voor andere soorten fruitbomen wat het juiste moment is om te snoeien en mis onze snoeikalender voor je tuinjaar niet.

Appelboom snoeien: het juiste gereedschap en toebehoren

Als je een appelboom correct wil snoeien, moet je eerst het juiste gereedschap voor de boomverzorging en geschikte beschermingsmiddelen klaarleggen. Bijzonder geschikt is scherp, hoogwaardig gereedschap om gemakkelijk te werken en de boom geen blijvende schade toe te brengen.

Verschillende apparaten, zoals een STIHL snoei- en takkenschaar, liggen op een gazon in een tuin om een appelboom te snoeien
Al het gereedschap moet van hoge kwaliteit zijn.

Plantsnoei: jonge appelboom op de juiste manier ondersteunen

Om de toekomstige vorm van een jonge appelboom te definiëren, is de plantsnoei geschikt. De plantsnoei betreft het wortel- en kroongebied van je appelboom. Zo creëer je al bij het planten optimale voorwaarden voor de groei van je appelboom en ondersteun je de boom bij de groei. Houd rekening met het volgende:

  • Kies als aanvulling op de bevordering van de middenscheuten (= stamverlenging) 3 tot 4 sterke, goed verdeelde zijtakken, die het beste in een hoek van 45 graden uit de stam van de appelboom steken.
  • Om de appelboom te snoeien, verwijder je nu alle andere takken, want de dragende takken volstaan.
  • Later ontstaat er een piramidekroon, genoemd naar het piramidevormige uiterlijk. Het voordeel: ook de onderste takken krijgen voldoende zonlicht.

Verzorgingssnoei: jonge appelboom terugsnoeien

Pas de verzorgingssnoei bij de appelboom zolang toe tot de kroon de gewenste hoogte heeft bereikt – gemiddeld ongeveer 5 tot 6 jaar.

Bij een kardinaalsmuts – dus een smalle, klein blijvende boom voor een kleine tuin – pas je de verzorgingssnoei het beste al in de eerste 3 jaar toe. Zo werk je met een verzorgingssnoei:

  • Als je je appelboom snoeit, moet je de hoofdtakken en de stamverlenging tot een derde terugsnoeien. Zo zorg je voor een mooie vertakking van de takken.
  • Hoofdtakken die uit de stam komen, moet je zo snoeien dat ze op dezelfde hoogte eindigen – tuiniers spreken hier van een 'sapweegschaal in balans'. Zo kunnen de vruchten zich goed ontwikkelen.
  • De vuistregel geldt: hoe volwassener de boom is, hoe minder intensief je nog hoeft te snoeien. 

Onderhoudssnoei: volwassen appelboom uitdunnen

De onderhoudssnoei van de appelboom moet de vitaliteit van een volwassen, vruchtdragende appelboom behouden.

Het uitdunnen van de boomkroon staat nu centraal om het vruchthout correct te behandelen, d.w.z. de onderste uitlopers van de appelboomkroon die bloemen en vruchten dragen. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste punten:

  • Bij het snoeien verwijder je alle te dicht staande scheuten van een volwassen appelboom.
  • Verwijder ook de jonge scheuten – dunne, loodrecht groeiende scheuten, ook wel 'waterscheuten' genoemd. Hetzelfde geldt voor sterk naar beneden hangende scheuten om de appelboom fraai te snoeien.
  • Je snoeit een dunne boom ieder jaar, grotere, oude appelbomen hebben genoeg aan een snoeibeurt om de 2-3 jaar.

Verjongingssnoei: oude appelboom snoeien

Met een rigoureuze verjongingssnoei geef je oude bomen nieuw leven.

De volgende punten zijn belangrijk bij het snoeien van een oude appelboom:

  • Dun de kroon grondig uit en verwijder alle takken die sterk buigen of dreigen af te breken.
  • Verwijder vooral verouderde scheuten. Een mogelijke verouderen van de appelboom merk je aan kleine vruchten en een opvallend dichte kroon.
  • Bij tekenen dat je boom veroudert, is het een goed idee om je oude appelboom radicaal terug te snoeien om hem aan te moedigen om opnieuw uit te groeien.

Het juiste materiaal voor het snoeien van appelbomen

Nog meer voor tuinliefhebbers