Tips voor het onderhoud van je grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier
Om een grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier lang en optimaal te laten werken, moet je hem regelmatig onderhouden. Dit zijn enkele tips voor het onderhoud van je machine.
03.09.2024
Wat je moet weten over het onderhoud van je grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier
Lees eerst de handleiding van je machine grondig door, voordat je aan het onderhoud begint. In de handleiding staan de belangrijkste onderhoudstaken. Voer alleen het onderhoud en de reparaties uit die in de handleiding beschreven worden.
Laat alle andere werkzaamheden over aan een gespecialiseerde STIHL dealer, die de nodige kennis heeft voor alle reparaties. Je leest hier welke werkzaamheden je zelf kan uitvoeren.
Het snijwerktuig van een kantenmaaier of bosmaaier controleren
De bosmaaier werkt met verschillende snijwerktuigen die je naar behoefte en in een handomdraai kan wisselen. De staat van het gebruikte snijwerktuig is belangrijk voor een vlotte werking van de bosmaaier. Hoe je het snijwerktuig controleert, hangt af van het type. Ga als volgt te werk.
- Maaikop met draad (bijv. AutoCut, SuperCut): open de draadspoel en controleer of de draden correct gewikkeld zijn. Ze mogen niet gekruist liggen. In dat geval wikkel je nieuwe, originele STIHL maaidraad op de draadspoel.
- Maaikop met kunststof messen (PolyCut): controleer de maaikop op slijtage en scheuren. Bij de PolyCut geven de slijtmarkeringen informatie over de staat van het mes. De drie bladen van de PolyCut moeten altijd als een complete set vervangen worden.
- Metalen messen (bijv. grassnijblad, hakselmes): kijk bij metalen messen na of ze opnieuw geslepen moeten worden. Vervang ze in ieder geval als ze gebogen of gescheurd zijn.
Regelmatig je grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier onderhouden
Reinig de beschermkap en het snijwerktuig van de machine na het werk. Gebruik bij voorkeur een vochtige doek of een zachte borstel. Bij hardnekkig vuil kan je een allesreiniger gebruiken. Controleer ook of het mes en de beschermkap nog correct gemonteerd zijn.
Onderwerp de machine aan een volledige visuele controle voordat je begint te werken en na elke tankvulling. In welke staat is hij? Zijn de tank en de tankdop dicht? Reinig de machine na elk gebruik en bij professioneel gebruik dagelijks.
Controleer de werking van de bedieningshendel voordat je begint te werken en na elke tankvulling.
Reinig de luchtfilter wanneer nodig en vooral bij storingen. Vervang de luchtfilter als hij beschadigd is.
Controleer de zuigkop bij storingen en vervang hem indien nodig, maar ten minste eenmaal per jaar. Neem contact op met je gespecialiseerde STIHL dealer voor de inspectie en professionele vervanging van de zuigkop.
Reinig de brandstoftank indien nodig.
Controleer de carburator bij stationair toerental. Het mes mag niet meedraaien. Test dit voordat je begint te werken en na elke tankvulling. Het stationaire toerental kan indien nodig bijgeregeld worden.
Om de vonk te laten overspringen is de afstand tussen de elektroden van belang. Regel die afstand bij als er storingen zijn. Wij raden aan de bougie om de 100 werkuren te vervangen.
Inspecteer de aanzuigopening na gebruik van de machine. Maak ze schoon indien nodig.
Controleer de vonkbeveiliging in de uitlaatdemper bij storingen en indien nodig. Reinig of vervang de vonkbeveiliging als dit onderdeel beschadigd is. Een gespecialiseerde STIHL dealer helpt je hier graag bij.
Draai de bereikbare schroeven en moeren, behalve de stelschroeven, indien nodig aan.
Controleer de trillingdempende elementen voordat je begint te werken en bij elke storing. Als de trillingdempende elementen beschadigd zijn, moeten ze door een gespecialiseerde STIHL dealer vervangen worden.
Controleer de maaikop voordat je begint te werken en na elke tankvulling. Vervang de maaikop als hij beschadigd is. Controleer ook of hij goed vastzit voordat je begint te werken en na elke tankvulling.
Slijp het metalen mes altijd voordat je met het werk begint.
Controleer de smering van de aandrijfkop elke week en bij storingen. Ververs indien nodig het smeermiddel van de aandrijfkop.
Vervang de veiligheidsstickers als ze beschadigd zijn.
Waarom start de benzinegrastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier niet?
Mogelijk is het benzinemengsel de oorzaak: het mag niet van het voorgaande jaar zijn. Als je niet zeker weet hoe oud het benzinemengsel is, kan je het beter vervangen.
Waarom springt de vonk niet over?
Een mogelijke oorzaak is de bougie. Een bougie is een verslijtend onderdeel en je moet ze dus regelmatig vervangen. Helpt een nieuwe bougie niet? Breng je bosmaaier dan voor onderhoud en inspectie naar een gespecialiseerde STIHL dealer.
Samenvatting: Onderhoud van een grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier
- Lees voor de veiligheid altijd de handleiding.
- Let op het juiste benzinemengsel.
- Controleer vóór het werk altijd het snijgarnituur.
- Maak de grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier altijd schoon na het werk.
- Vervang het benzinemengsel indien nodig.