DE MAAIDRAAD VAN JE BOSMAAIER VERVANGEN

Wil je de maaidraad van je bosmaaier vervangen? Wij laten zien waar je op moet letten.

Persoon wikkelt maaidraad op een STIHL accubosmaaier FSA 57

Overzicht: STIHL maaidraad vervangen

  • Er is grote verscheidenheid aan STIHL onderdelen voor je bosmaaier. Verschillende maaikoppen, maaidraden en draadspoelen van STIHL zijn geschikt voor diverse toepassingen
  • Leg maaidraden 24 uur in water voordat je ze opwikkelt en gebruikt

  • Om de trimmerdraad te vervangen, maak je de maaikop open of steek je hem er gewoon in dankzij de comfortfunctie

  • Wikkel de maaidraad op door hem te draaien

  • Je kan ook een voorgevulde spoel gebruiken

Maaidraad bosmaaier vervangen: de drie mogelijkheden bij maaikoppen van STIHL

Of het nu gaat om slijtage of om het ombouwen van je bosmaaier of grastrimmer naar een nieuwe vereiste – er komt een moment waarop je de trimmerdraad moet vervangen. Wanneer je de draad van je bosmaaier moet vervangen, zijn er in principe drie verschillende methoden hoe je de maaidraad op een STIHL maaikop kan wikkelen.

Standaard maaikoppen: verwijder eerst de maaikop van de bosmaaier en maak hem daarna open. Dan kan je de maaidraad op de nu vrijliggende spoel wikkelen. Pijlen geven aan hoe je de trimdraad in de juiste richting opwikkelt. Als je dat niet zelf wil doen, helpt een STIHL dealer bij jou in de buurt je graag verder.

Comfort-maaikoppen: met deze maaikoppen wikkel je de maaidraad comfortabel van buiten op. Steek daarvoor gewoon de gewenste lengte van de maaidraad in de maaikop. Vervolgens wikkel je de trimdraad om de draadspoel door aan het onderste uiteinde van de maaikop te draaien. Zo wordt de maaidraad opgerold zonder dat je de maaikop eerst uit elkaar hoeft te halen. Het enige waarop je hierbij moet letten: de maaidraad moet aan beide kanten even lang uit de maaikop steken voordat je met het opwikkelen begint. Maaikoppen met deze comfortfunctie herken je overigens aan de letter 'C' in de modelnaam.

Een derde variant is geschikt voor zowel standaard als comfort-maaikoppen: maak de maaikop open en zet er een vooraf gevulde spoel in. Dit maakt het vervangen van de draad van je bosmaaier eenvoudig en snel.

Maaidraad vervangen: de handleiding als video

De juiste maaidraad voor elke uitdaging

Wil jij je trimmerdraad vervangen en vraag je je af welke draad je het beste voor je bosmaaier van STIHL kan gebruiken en opwikkelen? In de regel geldt: hoe hoger en dichter het gras, des te dikker de draad moet zijn. Voor een betere herkenbaarheid en oriëntatie hebben STIHL trimdraden verschillende kleuren die elk voor een bepaalde diameter staan. Zo hebben rode maaidraden bijvoorbeeld altijd een diameter van 2,7 millimeter. Welke maaidraad je het beste kan opwikkelen voor je komende werkzaamheden en aan welke kleur je die kan herkennen, vind je in de volgende gids:

Maar bedenk wel: hoe dikker de draad, des te meer vermogen je nodig hebt om mooi en strak te kunnen maaien. Om te begrijpen welke trimdraad geschikt is, moet je daarom ook rekening houden met de maaikoppen en de bijbehorende grastrimmers, kantenmaaiers en bosmaaiers.

Om ervoor te zorgen dat je het overzicht niet verliest, hebben we alle belangrijke informatie op onze productaccessoires-pagina's over maaidraden, maaikoppen en maaimessen bij elkaar gebracht. 

Maaidraad voorbereiden voor het opwikkelen en correct opbergen

Tot slot nog een advies voor de correcte opslag en de optimale voorbereiding van je maaidraad: het is raadzaam om de trimdraad vóór gebruik 24 uur in water te leggen.

Kunststof bak met afgewikkelde maaidraad, daarnaast een in water gelegde maaidraad in een afgesloten weckglas

Maaidraden verliezen na verloop van tijd vocht en daardoor elasticiteit. Door ze in water te leggen, krijgen ze beide terug en slijten ze niet zo sterk.

Je hoeft de draad daarvoor trouwens niet af te wikkelen: je kan de spoel met de opgerolde trimdraad direct in het water leggen.

Op die manier hoef je je ook geen zorgen meer te maken over de opslag van je draad: je kan hem tot het volgende gebruik gewoon in je grastrimmer laten zitten.