Gehoorbescherming voor werk in de natuur en thuis

De juiste gehoorbescherming beschermt je oren in professionele situaties met veel lawaai en bij het thuiswerken. Wij leggen uit waar je rekening mee moet houden bij het selecteren en gebruiken van een oorbescherming.

Gehoorbescherming voor werk en thuis

Waarom gehoorbescherming belangrijk is op het werk

Of het nu gaat om bladblazers, kettingzagen of heggenscharen, werken met machines kan lawaaierig zijn. Onze oren zijn gevoelig en mogen niet worden blootgesteld aan overmatig lawaai. Wie in de tuin of in het bos werkt, kan lawaai echter niet altijd vermijden.

Om je gehoor te beschermen tegen overmatig en langdurig lawaai en om gehoorschade te voorkomen, moet je gehoorbescherming dragen bij het werken in een lawaaierige omgeving – in de tuin of op bouwplaatsen, maar ook in industriële bedrijven en werkplaatsen.

Maar niet elk lawaai is hetzelfde. Naast de sterkte van het geluid is ook de afstand tot de geluidsbron belangrijk. De vraag is bijvoorbeeld of een motor direct naast het oor staat tijdens het werken – zoals bijvoorbeeld bij heggenscharen – of dat deze op meer dan een meter afstand is, zoals bij grasmaaiers.  Daarom is het belangrijk om te weten aan hoeveel lawaai het oor direct wordt blootgesteld bij het kiezen van de juiste oorbescherming.

De bedieningsinstructies voor onze tuin- en werkgereedschappen bevatten twee waarden: het geluidsvermogensniveau vertegenwoordigt het directe volume dat op het apparaat zelf wordt geproduceerd, terwijl het geluidsdrukniveau de waarde specificeert die de gebruiker daadwerkelijk bereikt. Beide waarden worden uitgedrukt in decibel (dB).

Gehoorbescherming voor particuliere gebruikers

Welke soorten gehoorbescherming bestaan er?

Er bestaan twee basisvormen: oordopjes en gehoorbeschermers. Belangrijk is dat beide types identieke bescherming bieden – er zijn geen fundamentele verschillen in geluidsbescherming. Beide soorten gehoorbescherming zijn nu verkrijgbaar in verschillende ontwerpen voor verschillende doeleinden. Ze kunnen ook worden gecombineerd met andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zoals helmen of vizieren. 

Het type dat je uiteindelijk kiest – oordopjes of gehoorbeschermers – staat helemaal vrij. In het algemeen kan je het best een type gehoorbescherming kiezen waarbij je een prettig gevoel hebt.

Oordopjes als gehoorbescherming

Oordopjes worden vaak gebruikt in fabrieks- en productiehallen waar ze langere tijd gedragen moeten worden. Het voordeel van gehoorbescherming in de vorm van oordopjes is dat veel mensen zich er comfortabeler mee voelen in een dergelijke omgeving omdat de oren niet zweten en de oorbescherming niet meerdere keren hoeft te worden verwijderd en teruggeplaatst.

Oordopjes zijn meestal gemaakt van conisch gevormd PU-schuim en kunnen eenvoudig in de gehoorgang worden geplaatst. Dankzij hun diepe zitting in het oor bieden ze een goede geluidsbescherming. Omdat ze niet aan de buitenkant van het hoofd worden gedragen, zijn oordopjes meestal aangenamer voor brildragers dan gehoorbeschermers.

Speciale ontwerpen zijn onder meer oordopjes met verbindingsbanden of -riempjes, of oorschelpen die individueel zijn aangepast aan de gehoorgang van de drager.

Gehoorbeschermers­

Deze gehoorbescherming ziet eruit als een dikke koptelefoon. De oorschelpen worden meestal aan een hoofdband bevestigd of op een helm gemonteerd. Het principe van geluidsbeschermers is hetzelfde als bij oordopjes. Ze kunnen tijdens werkonderbrekingen eenvoudig worden ingeklapt of verwijderd.

Gehoorbeschermers zijn geschikt voor alle soorten werk, zowel binnen als buiten. Ze kunnen ook onder alle weersomstandigheden worden gebruikt. Bij lage temperaturen biedt deze vorm van gehoorbescherming ook het voordeel dat de oren warm blijven tijdens het werken.

Over het algemeen wordt het gebruik van gehoorbeschermers aanbevolen als je ze vaak moet op- en afzetten of als je in een vuile omgeving werkt. Gehoorbeschermers zijn hygiënischer in gebruik dan oordopjes, bijvoorbeeld als je hars op je handen hebt bij het werken in een bos.

Gehoorbeschermer met draadloze of Bluetooth®-functie, zoals de STIHL Dynamic gehoorbescherming met Bluetooth® (BT)

Gehoorbeschermers met Bluetooth®

Gehoorbeschermers met radio of Bluetooth® zijn een verdere ontwikkeling van de traditionele producten. Modellen zoals onze STIHL gehoorbeschermers met Bluetooth® (BT) – Dynamic BT stellen gebruikers in staat om te communiceren met collega's via een smartphone of de aangesloten radio. Deze variant van gehoorbeschermers biedt ook entertainmentfuncties: luisteren naar muziek op de radio of streamen kan de motivatie verhogen en concentratieverlies tegengaan bij het uitvoeren van eentonig werk.

Combinatie van gehoorbeschermingsmiddelen voor professioneel werk in een bos

Combinatie van gehoorbeschermingsaccessoires

Als je wordt blootgesteld aan extreem hoge geluidsniveaus, kan je ook oordopjes en gehoorbeschermers tegelijkertijd dragen. Zo kan je een betere geluidsbescherming realiseren. Houd er echter rekening mee dat de individuele beschermingswaarden niet zomaar bij elkaar kunnen worden opgeteld. Gebruik alleen combinaties die zijn goedgekeurd door geaccrediteerde Europese testinstituten.

Geselecteerde gehoorbeschermingsmiddelen

STIHL biedt een reeks gehoorbeschermingsmiddelen, zoals gehoorbeschermers of oordopjes, om je gehoor te beschermen op het werk of thuis.

Bij welk volume moet ik professionele gehoorbescherming dragen?

Voor professionele activiteiten zijn er concrete specificaties met betrekking tot de geluidsniveaus waarop werknemers gehoorbescherming nodig hebben. Of het nu gaat om bosbouw, een bouwplaats of gemeentelijke gebieden – de maximumwaarden zijn vastgelegd in richtlijnen en verordeningen inzake beroeps- en arbeidsveiligheid bij geluid en trillingen.

  • Volgens de verordening is een volume onder 80 dB niet problematisch.
  • De onderste blootstellingsgrens is 80 dB. Draag oorbescherming als het geluid deze grenswaarde overschrijdt.
  • De blootstellingslimiet is 85 dB. Als het geluid dit niveau bereikt, is het verplicht om gehoorbescherming te dragen.
Gehoorbescherming bij het werken op een bouwplaats

Wanneer moet je gehoorbescherming dragen bij privé-werkzaamheden?

Gehörschutz bei der privaten Arbeit im Garten

Privéwerk zoals  tuinonderhoud of het zagen van brandhout in het bos kan ook lawaaierig zijn. Sommige benzinekettingzagen, benzinebosmaaiers en benzineheggenscharen kunnen een geluidsniveau van meer dan 100 dB produceren, wat vergelijkbaar is met een rockconcert. Elektrische modellen kunnen een niveau van 85 tot 100 dB bereiken, wat ruwweg zo luid is als aan een doorgaande weg.

Het is belangrijk om te weten dat accugereedschap het minste lawaai genereert. Een accubladblazer produceert ongeveer 60 tot 80 dB geluid, terwijl accugrastrimmers en accuheggenscharen ook vergelijkbare waarden produceren.

Gehoorbescherming voor privéwerkzaamheden in de tuin

Het is daarom niet mogelijk om een standaard antwoord te geven op de vraag of je oorbescherming moet dragen voor privéwerkzaamheden in de tuin of in het bos. Het individuele geluidsniveau van het gereedschap dat je gebruikt, is cruciaal. Het geluidsdrukniveau vind je in de bedieningsinstructies voor alle STIHL gereedschappen – dit niveau bepaalt of je gehoorbescherming moet gebruiken bij het bedienen van het apparaat. De waarden worden gegeven voor normaal gebruik en komen overeen met het werkelijke volume dat het oor bereikt.

STIHL-tip: hoewel voor privé-activiteiten geen regelgeving geldt die vergelijkbaar is met de voorschriften voor arbeidsveiligheid en -gezondheid, biedt deze laatste categorie een goede leidraad. Het betekent dat het dragen van gehoorbescherming wordt aanbevolen vanaf 80 dB om je gehoor zo goed mogelijk te beschermen.

De juiste gehoorbescherming kiezen voor je werk

STIHL-tip: Het vinden van de juiste STIHL gehoorbescherming is eenvoudig. Alle modellen met het achtervoegsel "Concept" hebben een band, bij varianten met een extra "F" kan die band worden weggeklapt. Modellen met "BT" in de naam beschikken over Bluetooth®-connectiviteit.

Hoe onderhoud en reinig ik mijn gehoorbescherming?

Om ervoor te zorgen dat je gehoorbescherming je op de lange termijn beschermt, moet je hem natuurlijk correct behandelen. 

  • Reinigen:

verwijder opgehoopt stof en vloeistoffen na het werk en zorg ervoor dat de gehoorbescherming goed kan drogen.

  • Onderhoud:

als er regelmatig gehoorbeschermers worden gebruikt, moeten de hygiënesets – bestaande uit afdichtingsringen en schuimblokken – regelmatig worden vervangen. Vervormingen, scheuren, breuken of vervormde banden zijn allemaal tekenen dat je de gehoorbescherming moet vervangen.

  • Opslag:

bewaar je gehoorbescherming in een schone, droge omgeving die niet te warm is en beschermd is tegen direct zonlicht.

Samenvatting: de juiste gehoorbescherming kiezen

  • Veel tuingereedschap produceert een hoog geluidsniveau waartegen je jouw gehoor moet beschermen.
  • Geschikte, professionele gehoorbescherming wordt aanbevolen voor professionele werkzaamheden, zoals werkzaamheden op bouwplaatsen of in bossen, evenals voor privéwerkzaamheden.
  • Oordopjes en gehoorbeschermers bieden identieke bescherming. Het type dat je kiest, hangt meestal af van je voorkeuren.
  • Gebruik de SNR- of HML-waarden om te bepalen welke beschermingswaarde jouw oorbescherming moet bieden. Je vindt deze informatie in de gebruiksaanwijzing van je apparaat.