Begroening van gebouwen: goed plannen, planten en onderhouden

Hoe ziet begroening van gebouwen er tegenwoordig in de praktijk uit en welke technologie is ideaal voor professionals in de tuin- en landschapsarchitectuur? Dat kom je hier te weten!

Twee arbeiders op een hoogwerker zorgen voor begroening op de campus van de Aeres Hogeschool

Overzicht: Begroening van gebouwen

  • Begroening van gebouwen draagt bij aan biodiversiteit en koeling
  • Warmte-eilanden in de stad tegengaan met stedelijk groen
  • Strategische planning belangrijk om doelen te bereiken
  • STIHL accumachines zijn ideaal voor het onderhoud van planten tegen en op gebouwen
  • Anticiperen op uitdagingen en er in het beste geval rekening mee houden in de planningsfase

Praktijkvideo: Begroening van gebouwen

Bezoek aan de groenste campus van Nederland aan de Aeres Hogeschool in Almere. We ontmoeten architect Marc de Jager, die de begroening van het gebouw heeft gepland, en Gert Jansen, die met zijn teams verantwoordelijk is voor het onderhoud van de begroening van het gebouw.

Stedelijke warmte-eilanden: stedelijk groen tegen hitte

Hoe kunnen steden de klimaatverandering aanpakken? Toenemende warmte in steden vereist effectieve maatregelen om warmte-eilanden te verminderen. Begroening van gebouwen en andere stedelijke groenvoorzieningen kunnen daarbij een waardevolle bijdrage leveren.

Een drie jaar durend empirisch onderzoek van de TU München toont aan dat ongeveer 40 procent van de stedelijke oppervlakte uit groen moet bestaan om koelere temperaturen mogelijk te maken.

Volgens een onderzoek van de WHO hebben stadsparken een gemiddeld koeleffect van 1 graad Celsius, dat tot 1 kilometer ver kan werken. Alleen bomen planten is echter niet voldoende. Ze zijn weliswaar onmisbaar, maar kunnen ook de luchtcirculatie in lange, smalle straten (letterlijk) in de weg staan. Voor stedelijk groen is daarom strategische planning nodig.

Zo worden gebouwen groen

Begroening van gebouwen is individueel maatwerk. Daarom zijn er in het kader van de dubbele binnenontwikkeling van steden individuele groenconcepten nodig.

Opname met een drone van de Aeres Hogeschool met groene gevel en dakbeplanting

De groenste campus van Nederland ligt in Almere.

Het Aeres-gebouw in Nederland is niet alleen voorzien van zes bomen en 2.000 planten op het dakterras, maar ook van verticale begroening. Maar liefst 12.000 planten sieren de buitenmuren, bevorderen de biodiversiteit en geven het gebouw karakter.

Modulair systeem aan de buitenwanden

Om het gebouw binnen enkele dagen te kunnen begroenen, wordt een modulair systeem gebruikt. Plantenbakken zijn eenvoudig vast te klikken in de onderconstructie. Hierdoor konden de planten al in een tuinbouwbedrijf opgroeien om daarna in het voorjaar aan de buitenmuren van het gebouw te worden bevestigd.

Een man met veiligheidshelm draagt een plantenbak voor het vernieuwen van de begroening van het gebouw

De planten groeien in platen met steenwol.

De manier van beplanten is tot in het kleinste detail gepland. De plantendiversiteit is strategisch zo aan de buitenmuur aangebracht dat bijen naar boven worden gelokt – er is een zogenaamde bijenladder ontstaan. 

Alle planten groeien in platen die zijn gevuld met steenwol. De besproeiing vindt plaats via een druppelslang – vanzelfsprekend geregeld met behulp van een automatisch systeem. Via dat systeem stroomt opgevangen regenwater uit de waterreservoirs van het gebouw indien nodig naar de planten van de begroening van het gebouw.

Begroende buitenruimte van een gebouw

De zonnepanelen geven de planten schaduw.

Strategische beplanting ook op het dak

De daktuin herbergt niet alleen bomen en duizenden planten, maar ook een pergola met zonnepanelen.
Deze zetten aan de ene kant zonlicht om in elektrische energie, maar geven aan de andere kant ook schaduw.
Dit heeft op zijn beurt weer invloed op de wijze van begroening van de gebouwen: planten die graag een zonnig plekje hebben, zouden niet gedijen in de schaduw van de collectoren. In plaats daarvan werd de beplanting aangepast aan de schaduwrijke omstandigheden.

Flexibiliteit dankzij accutechnologie

Regelmatig onderhoud van de begroening van gebouwen is essentieel. De keuze van de professionals in Nederland viel op accumachines uit het STIHL AP-systeem. Net als bij de tuin- en landschapsverzorging in de open lucht worden onder andere accuheggenscharen en accubosmaaiers gebruikt voor het onderhoud van de begroening van gebouwen.

Talrijke accuvoordelen van deze moderne gereedschappen maken het werk efficiënter en aangenamer. Zo dragen het lagere geluidsniveau en de emissievrije werking niet alleen bij aan een positieve werkomgeving, maar ook aan minder hinder voor de mensen in de omgeving.

Nog een voordeel van de accutechnologie is de verhoogde flexibiliteit. Dankzij de lichtere machines kunnen professionals zich vrij bewegen en zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen werken zonder afhankelijk te zijn van een externe stroombron. Dit verhoogt de efficiëntie en precisie bij het onderhoud van de begroening van gebouwen aanzienlijk.

Gert Jansen is enthousiast over de prestaties van het STIHL accupark:

"In het begin waren we sceptisch, maar de accumachines bleken krachtig genoeg om ons de hele dag bij ons werk te ondersteunen."

Al met al bieden accuapparaten een toekomstbestendige oplossing voor het onderhoud van de begroening van gebouwen. Ze vereenvoudigen niet alleen het werk van professionals, maar dragen ook bij aan het verminderen van de geluids- en milieubelasting in stedelijke gebieden.

Krachtig en stil: STIHL accumachines

Stadsbegroening: uitdagingen

Geslaagde stadsbegroening vraagt om duurzame planning van groenvoorzieningen. Planologen staan daarbij vaak voor individuele uitdagingen. Een holistisch concept, afgestemd op de bebouwing van de betreffende stad, is noodzakelijk om met stadsgroen een optimaal effect op het klimaat en de biodiversiteit in de stedelijke ruimte te bereiken.

Opname van een begroend campusterrein

De begroening van gebouwen is veeleisend.

Bij de begroening van gebouwen aan buitenmuren moet vooraf aan alle technische eisen worden voldaan. Deze hebben onder andere betrekking op de trekbelasting en de verankering van het plantsysteem.

Het begroenen van huisdaken kan ook een uitdaging zijn. Het dak moet tenslotte enerzijds de extra belasting door de begroening van het gebouw kunnen dragen en anderzijds spelen ook factoren zoals de windzuigbelasting, valbeveiliging en de afstemming met andere elementen zoals opbouwen, ventilatie-uitlaten of zonne-installaties een centrale rol.

Bovendien kunnen de wintermaanden een uitdaging worden voor de begroening van elk gebouw wanneer vorst de leidingen van het besproeiingssysteem lamlegt. Bij het Aeres-gebouw biedt een systeem dat de leidingen automatisch droogt voor de vorst een oplossing.

Met deze en andere potentiële uitdagingen bij het begroenen van gebouwen moet al in de planningsfase rekening worden gehouden. Zo kunnen we ervoor zorgen dat stedelijk groen zoveel mogelijk voordeel oplevert voor mens, dier en klimaat. 

Vijf mensen in veiligheidsuitrusting met STIHL accumachines op een straat

STIHL keuzehulp voor accuproducten

Met de STIHL keuzehulp ontdek je welke accumachines en laadoplossingen geschikt zijn voor je takenpakket en je bedrijf.

Nog meer voor liefhebbers van technologie